KATEGÓRIE E-SHOPU

Viete kedy a ako správne umývať auto, aby ste predĺžili jeho životnosť?

Auto vám dáva slobodu pohybu. Teraz ste tu, o pár hodín môžete byť na opačnom konci republiky. Vozidlo sa prirodzene stáva členom rodiny. Je súčasťou takmer všetkých významných udalostí, bez neho by nevznikli tie fantastické zábery z výletov a dovoleniek. Aby vám však auto slúžilo čo najdlhšie, je potrebné venovať mu dostatočnú pozornosť.

Nestačí ho iba sem-tam opláchnuť vodou, prípadne “preletieť” s ním bezkontaktnou autoumyvárňou, kde naň nastriekate množstvo peny. Okrem exteriéru je totiž nevyhnutné vyčistiť aj kolesá, motorový priestor a, samozrejme, interiér. Taká poriadna údržba si vyžaduje čas a chuť. A hoci to vyzerá ako nezvládnuteľná úloha, existuje zopár trikov, ako si to uľahčiť.

V našom sprievodcovi nájdete rady na umývanie auta v teplom počasí a na jeho údržbu v období, keď sú vonku mínusové teploty. Kedy je lepšie využiť autoumyváreň a aké výhody prináša ručné umývanie auta?

Tip: Viete ako pripraviť auto na zimu?

Ako často umývať auto?

Koľko je málo a kedy sa to už mení na mániu? Niektorí vnímajú starostlivosť o auto ako nepríjemnú a otravnú povinnosť, pre iných táto činnosť predstavuje relax.

Samozrejme, je rozdiel, ak vezmete rukavicu či špongiu a pustíte sa do umývania vo vlastnej réžii. Oveľa jednoduchšie je využiť autoumyváreň, kde máte auto spláchnuté za pár minút. Rozdiel je nielen vo vyvinutom úsilí a časovej úspore, ale aj v tom, ako dôkladne je vaše auto umyté. Autoumyváreň je fajn, no raz za čas by ste mali vozidlu dopriať starostlivosť ako v salóne krásy.

Ako to teda je s tým, ako často umývať auto? Väčšina odborníkov odporúča umývať auto každé dva týždne počas celého roka. To je ale veľmi všeobecné pravidlo. Ak napríklad žijete v oblasti s miernejším podnebím a v zimných mesiacoch sa vo vašom okolí posypová soľ až tak veľmi nepoužíva, môžete si v zime tento interval predĺžiť. A naopak, ak na vaše vozidlo pôsobí soľ denno-denne, údržbu by ste mali robiť aj častejšie.

Tiež to ovplyvňuje napríklad to, kde auto parkujete. Ak jediné miesto na parkovanie je pod košatými stromami na parkovisku pred panelákom alebo pri dome, vaše auto je určite špinavšie ako susedovo, ktorý ho má v garáži.

V neposlednom rade, auto, ktorým jazdíte denno-denne, je náchylnejšie na znečistenie, ako autá tzv. sviatočných vodičov, ktorí ich z garáží vytiahnu iba raz za čas.

Image by artursafronov on Freepik

Ako často ošetrovať povrch auta?

Umývaním auta sa to často nekončí. Hoci by ste ho oblievali vodou každý deň, aj tak by ste po nejakom čase mohli spozorovať opotrebenie na laku a iných prvkoch. Karoséria auta potrebuje aj iné “kúry”, ktoré predĺžia životnosť laku. Môže to byť clayovanie, vosky, sealanty, keramické a quartz nátery, grafénové ochranné vrstvy a pod.

Výdrž týchto ochranných povlakov sa líši od receptúry jednotlivých prípravkov. Kým napríklad lacnejšie a menej odolné vosky vydržia približne 3 - 4 mesiace, s keramickou ochranou máte pokoj aj na 3 - 5 rokov.

Ochranné nátery sú investícia navyše, preto je dobré poradiť sa so špecialistom, v detailingovom alebo pro detailingovom štúdiu, aby ste si obnovu ochrany správne načasovali.

Aký je najlepší čas na umývanie auta?

Ak ste si už zvykli na pravidelné umývanie auta, viete, že často ide proti vám počasie. Ak začne pršať, hoci to rosničky nehlásili, údržbu auta jednoducho presuniete na ďalší deň. Dlhotrvajúce smoklivé obdobie vám síce poskytne voľnosť a čas na záľuby, pripravte sa však na detailnejšiu údržbu, ktorú si vyžiada kyslý dážď a iné nečistoty z ovzdušia.

Odborníci odporúčajú riadiť sa všeobecnými pravidlami, ktoré vám pomôžu vystihnúť ten správny čas na umývanie auta. Tie sú však iné pre letnú a zimnú údržbu auta.

Kedy umývať auto v lete?

Jednou z bežných mylných domnienok je, že v letných mesiacoch by ste mali svoje vozidlo umývať okolo poludnia. Avšak pozor! Okolo obeda sú teploty najvyššie, čo môže negatívne ovplyvniť výsledok.

Voda aj čistiace prostriedky na priamom slnku schnú oveľa rýchlejšie, preto sa tvoria šmuhy a škvrny. Na priamom slnku tiež ľahko prehliadnete prach a nečistoty, a nakoniec niektoré špinavé miesta môžu zostať nevyčistené.

Neodporúča sa umývať auto ani vo veterné dni. A tým sa myslí aj jemný romantický vánok, ktorý vás šteklí na tvári. Je to však poriadny nezbedník. Veľmi rýchlo nafúka prach a peľ na mokrú karosériu, nečistota potom ľahko priľne k laku.

Najlepšie výsledky dosiahnete, ak budete v lete umývať auto pri miernych teplotách, a to skoro ráno, podvečer, alebo keď je vonku zamračené.

Kedy umývať auto v zime?

Zatiaľ čo v lete predstavujú problém silné slnko, vysoké teploty a peľ, v zime sú to práve posypová cestná soľ, ľad a nadmerná vlhkosť, ktoré okrem iného spôsobujú hrdzu. Aby ste ochránili auto pred poškodením zvonka, umývajte ho častejšie.

Počas chladného obdobia si počkajte na deň, keď sú teploty nad bodom mrazu. To vám umožní vysušiť auto po umývaní včas, voda a čistiace prípravky nestihnú zamrznúť.

Autoumyvárne vs. ručné umývanie

Autoumyvárne majú jednu obrovskú výhodu. Sú maximálne pohodlné. Kefové alebo bezkontaktné, väčšinu práce za vás urobia stroje. Čo je však lepšie? A, najmä, šetrnejšie k vášmu vozidlu?

Pripravili sme si pre vás praktické porovnanie, kde načrtneme výhody jednotlivých typov autoumývačiek a ručného umývania.

Automatická autoumyváreň

Image by Freepik

Tento typ autoumývačiek je na trhu už niekoľko desiatok rokov. Ponúka jednoduchý a rýchly spôsob, ako z auta zmyť aj väčšie a odolnejšie nečistoty. Kým donedávna boli v autoumyvárni inštalované tvrdé kefy, po ktorých na aute ostávali škrabance, modernejšie modely sú vybavené mäkkými penovými kefami s mäkkými prírodným štetinami.

Výhodou je, že stačí vojsť vozidlom do autoumyvárne, zvoliť si čistiaci program a všetko nechať na stroje a zariadenia, ktoré sa o vášho štvornohého miláčika postarajú.
Efektívne, ak potrebujete napríklad zmyť posypovú soľ z podvozku.

Takýto spôsob umývania je oveľa ekologickejší. Prevádzkovatelia autoumyvárni musia šetrným spôsobom odvádzať odpadovú vodu.

Výhody:

  • jednoduchá obsluha a umývanie bez vášho pričinenia;

  • čistiaci program trvá iba niekoľko minút;

  • ekologické odstraňovanie znečistenej vody;

  • používajú sa prípravky bez fosfátov;

  • dokáže uvoľniť aj odolnejšie nečistoty, ktoré priľnuli na povrchu auta;

  • vyčistí aj organické nečistoty, ako vtáčí trus, hmyz, peľ a pod.;

  • očistí aj posypovú soľ, škvrny od tvrdej vody a cestný film;

  • výsledkom je dôkladnejšie čistenie vozidla.

Nevýhody:

  • mierne trenie a drhnutie môže poškodiť povrch auta ;

  • kefy môžu pôsobiť na auto príliš veľkou silou, čo môže viesť k poškodeniu zrkadiel, líšt, antény alebo iných voľných častí;

  • niektoré typy vozidiel (napríklad vozidlá s nadrozmernými pneumatikami, nákladné vozidlá a pod.) nie sú kompatibilné s niektorými umývacími linkami.

Bezkontaktné autoumyvárky

Image by Freepik

Najväčší rozdiel medzi automatickou a bezdotykovou autoumyvárňou je v tom, že pri bezdotykovom umývaní vaše auto prichádza do kontaktu iba s umývacími prostriedkami a vodou. Žiadne kefy, žiadne handričky. Používajú sa špeciálne chemikálie, ktoré za pomoci vodných trysiek odstraňujú nečistoty z povrchu auta.

Výhodou je, že si proces umývania regulujete sami. Zvolíte si program, ktorý vám najviac vyhovuje, vezmete do rúk vysokotlakovú trysku a umývate auto. Všetko máte pod kontrolou, takto sa môžete dlhšie venovať najviac znečisteným miestam. Nehrozí poškriabanie alebo iné poškodenie laku. Voda sa ľahko dostane do všetkých škár a miest, kam kefy nedosiahnu.

Voda z trysky však nedokáže vyčistiť tzv. “zažratú” špinu. Tá si už vyžaduje mechanické umývanie alebo autoumyváreň s kefami.

Výhody:

  • počas umývacieho procesu sa vášho vozidla nič fyzicky nedotýka, s výnimkou čistiacich prostriedkov a vody, čím sa znižuje riziko poškodenia;

  • trvanie procesu si regulujete sami;

  • sami si tak regulujete aj množstvo vody, čo vedie k minimálnemu odpadu a menšiemu negatívnemu vplyvu na životné prostredie;

  • pri umývaní vysokotlakovým čističom sa dostanete aj na ťažšie dostupné miesta a rôzne zákutia.

Nevýhody:

  • bez akéhokoľvek fyzického drhnutia je mimoriadne ťažké odstrániť nečistoty, mastnotu a pod.;

  • bezdotykové umývanie má povesť, že nedokáže vozidlo až tak dôkladne vyčistiť;

  • niektoré čistiace prostriedky môžu poškodiť povrch a odstrániť mnohé ochranné nátery, ako je vosk a tmel, čím sa minimalizujú účinky, ktoré by inak tieto ochranné produkty mali ponúkať.

Tip: Pozrite si viac o výhodách bezkontaktných autoumývačiek

Ručné umývanie vozidiel

Image by jcomp on Freepik

Takýto spôsob umývania máte celkom vo vlastnej réžii. Tu je však nevyhnutné, aby ste si našli správne miesto na umývanie, používali správne neškodné čistiace prostriedky a naučili sa správnu techniku ručného umývania.

Mnohí umývajú auto na príjazdovej ceste, na parkovisku alebo iba tak pred domom. Je to tak správne? Dávate pozor na to, aké čistiace prostriedky používate? Ručné umývanie je však najšetrnejšie k vášmu vozidlu. Sami regulujete tlak, ktorý vynaložíte na drhnutie povrchu auta. Na opláchnutie potom môžete použiť vysokotlakový čistič.

Nevýhodou je, že takéto umývanie si vyžaduje dokonalú prípravu, nákup správnych čistiacich prostriedkov a pomôcok a, samozrejme, dostatok času. Na druhej strane, ručné umývanie exteriéru môžete spojiť s čistením motorového priestoru a starostlivosťou o interiér.

Výhody:

  • celý proces umývania máte vo vlastnej réžii;

  • nemusíte nikam vycestovať, auto môžete umyť aj pred domom;

  • máte pod kontrolou tlak, ktorý vynakladáte pri drhnutí povrchu auta;

  • ručným umývaním dokážete vyčistiť aj ťažšie dostupné miesta;

  • umývanie môžete spojiť s čistením interiéru;

  • môžete si vybrať správny čas na umývanie.

Nevýhody:

  • ručné umývanie si vyžaduje dôkladnú prípravu a čas;

  • je potrebné osvojiť si správnu techniku;

  • umývanie pred domom alebo na príjazdovej ceste je menej šetrné k životnému prostrediu;

  • nesprávnou technikou môžete poškodiť povrch auta;

  • nevedomky si môžete vybrať nesprávny agresívny čistiaci prostriedok;

  • ručné umývanie uprostred zimy môže byť veľmi náročné.

Ako na ručné umývanie auta?

Ak chcete, aby sa vaše auto lesklo v objektíve aj očiach ostatných, mali by ste sa naučiť správnu techniku ručného umývania. Ak si osvojíte niekoľko jednoduchých trikov, predĺžite životnosť svojho auta a obnovíte jeho vzhľad.

Pripravte si čistiace prípravky a pomôcky

Pred začatím umývania auta je lepšie zaobstarať si všetko, čo potrebujete, aby ste počas umývania nemuseli odbiehať. Takýmto spôsobom si do domu donesiete menej špiny.

Budete potrebovať:

  • hadica na vodu alebo vysokotlakový čistič;

  • mäkká špongia, rukavica alebo handrička z mikrovlákna;

  • dve vedrá na vodu;

  • kefa s jemnými štetinami;

  • kvalitný šampón;

  • čistič na sklo a zrkadlá;

  • čistič na motorový priestor;

  • čistič kolies;

  • vysávač;

  • papierové utierky;

  • uterák z mikrovlákna;

  • leštidlo, ochranné nátery a pod.

Pred aplikáciou čohokoľvek na svoje auto si prečítajte, čo obsahuje produkt, ktorý plánujete použiť. Nie všetky čistiace prostriedky na autá sú univerzálne a môžu spôsobiť poškodenie laku, náteru alebo iných povrchových úprav.

Predumytie

Kým sa pustite do dôkladného čistenia, nevyhnutné je predumytie. Opláchnite auto vodou z hadice, aby ste odkryli odolné nečistoty, na ktoré sa neskôr zameriate.

Začnite od vrchu auta a postupujte smerom nadol, pričom namočte každý kútik a štrbinu. Nepoužívajte silný prúd vody, pretože by to mohlo poškriabať vaše auto.

Kolesá

Image by jcomp on Freepik

Možno ste natrafili na odporúčanie, že auto by sa malo umývať zhora nadol. Je to z toho dôvodu, aby ste si na už umyté oblasti nenaniesli nečistoty zo špinavých častí. Je v poriadku držať sa tohto systému, ale až potom, ako vyčistíte kolesá a motorový priestor.

Kolesá sú zvyčajne najšpinavejšie na aute. A nemyslíme tým len prach, špinu a blato z vozovky, ale aj cestné nečistoty a brzdný prach na diskoch.

Pred čistením kolies investujte do kefy na pneumatiky a špeciálneho roztoku na čistenie pneumatík. Namočte tvrdú kefu do vedra s mydlovou vodou a potom kefou vyčistite ráfiky a pneumatiky.

Nakoniec opláchnite kolesá čistou vodou, aby ste z nich odstránili všetok čistiaci prostriedok. Keď skončíte s čistením kolies, nezabudnite ich osušiť čistou handričkou z mikrovlákna. Kefu a handričku, ktoré ste používali na čistenie kolies, odložte bokom. Ak by ste ich použili na karosériu, mohli by ste poškriabať lak.

Motorový priestor

Motorový priestor je citlivá časť auta, preto sa do jeho čistenia pustite iba vtedy, ak ste istí v tom, čo robíte. Hoci to vyzerá komplikovane, ak použijete správnu autokozmetiku, hravo to zvládnete. Najprv sa uistite, že motor je celkom vychladnutý. Zakryte všetko, čo by nemalo navlhnúť.

Tip: Pred umývaním motora – vhodné len pre pokročilých – je potrebné dôkladne vodoodolne utesniť elektrické zariadenia, alternátor, spínače, riadiacu jednotku, palubnú diagnostiku, atď.

Začnite kapotou z vnútornej strany. Potom sa zamerajte na samotný motor. Niektoré čističe si vyžadujú, aby bol povrch vlhký. Vyvarujte sa však použitiu silného prúdu vody. Na odolnejšie nečistoty použite detailingový štetec.

Prípravok nechajte pôsobiť 3-5 minút, podľa odporúčania, no nenechajte ho zaschnúť. Povrch opláchnite miernym prúdom vody. Motorový priestor dôkladne vysušte. Použite impregnačný prípravok, ktorý ochráni prvky pred koróziou, prachom a ďalším znečistením, a vráti im ich pôvodnú farbu.

Metóda dvoch vedier

Dve vedrá nemáte pripravené iba tak. Je to zámer. Do jedného vedra si pripravte čistiaci roztok (mydlová voda alebo voda a špeciálny čistiaci prípravok), v druhom majte pripravenú čistú vodu.

Umývajte auto zhora nadol. Ponorte špongiu alebo rukavicu do vody so šampónom a umyte malú časť auta. Špongiu potom opláchnite v druhom vedre s čistou vodou. Potom opäť namočte špongiu do mydlovej vody, vyčistite ďalšiu časť karosérie a špongiu opláchnite. Postup opakujte, kým neumyjete celé auto. Vodu na oplachovanie vymeňte vždy, keď vidíte, že je špinavá.

Nezabudnite na rôzne štrbiny, záhyby, zákutia. Postupujte centimeter po centimetri, aby ste mali istotu, že ste nič neobišli. Istý čas venujte aj podbehom, blatníkom, nárazníkom, svetlometom a ďalším prvkom.

Každú časť opláchnite skôr, ako pena zaschne. Najmä, ak je vonku teplo, mydlo schne veľmi rýchlo. Ak ho včas nespláchnete, môže zanechať škvrny a matný film, ktorý sa potom ťažko odstraňuje.

Opláchnite a vysušte

Nakoniec vezmite vysokotlakový čistič alebo hadicu a celé auto spláchnite čistou vodou. Nechať auto prirodzene vyschnúť je síce jednoduchšie, no s výsledkom nemusíte byť spokojní. Ak schnutie necháte na slniečko a vietor, celá vaša snaha môže vyjsť nazmar. Voda zaschne na karosérií a zanechá na nej škaredé fľaky.

Použite utierky z mikrovlákna, handričku z jelenice alebo rukavicu. Dôkladne vysušte celý exteriér. Priložte utierku na konkrétne miesto a počkajte, kým vsiakne vodu. Utierku vyžmýkajte a opäť použite. Keď bude utierka príliš mokrá, vymeňte ju za novú.

Vyhnite sa krúživým pohybom. Vodu sťahujte pomocou utierky smerom dole. Krúživé pohyby si nechajte na leštenie. Utrite aj dvere, zárubne dverí, aj kolesá a disky.

Dekontaminácia laku

Keď máte auto umyté a vysušené, vidieť drobné nečistoty, ktoré priľnuli k laku. Môže to byť asfalt, živica, brzdný prach, náletová hrdza a pod. Na takúto špinu nestačí obyčajný šampón a voda. Na ich odstránenie môžete použiť špeciálny čistiaci prípravok alebo clay. Ide o hmotu podobnú plastelíne, ktorá vytiahne špinu doslova zarytú v laku.

Okrem claya budete potrebovať lubrikant. Vďaka nemu bude clay kĺzať po povrchu a minimalizuje sa tak možné poškodenie laku. Šúchajte clayom hore a dole, doľava a doprava. Postupujte po menších častiach, tie potom vždy utrite utierkou. Kedy máte hotovo? Keď bude lak perfektne hladký. To nielen uvidíte, ale aj pocítite, keď po laku prejdete prstami.

Leštidlo a vosk

Posledným krokom pred voskovaním je leštenie karosérie. Povrch hĺbkovo vyčistí, odmastí, zvýrazní lesk a vytiahne tóny farby, odstráni oxidáciu a mierne škrabance a pripraví lak na voskovanie.

Leštiť lak môžete ručne pomocou špeciálne prípravku, alebo použitím ručnej leštičky. Prípravok naneste na aplikátor z mikrovlákna a krúživými pohybmi začnite leštiť lak. Aplikujte vždy iba na určitú časť karosérie, kým nie ste s výsledkom spokojní. Následne použite mikrovláknovú handričku a vyleštite krúživými pohybmi.

Na takto pripravený exteriér môžete naniesť vosk. Preferované sú napríklad carnauba vosky, ktoré povrch vytvrdia, ochránia pred škrabancami a manuálnym poškodením. Pre ešte väčšiu ochranu hľadajte vosky s UV ochranou a s hydrofóbnymi vlastnosťami, kedy sa voda nebude držať na aute, ale sa zmení na malé perličky a skĺzne z povrchu.

Samotná aplikácia vosku je jednoduchá. Vosk pomocou penového aplikátora naneste na karosériu vozidla. Postupujte vždy po jednotlivých častiach. Vosk nechajte zaschnúť cca 5-10 minút a rozleštite utierkou z mikrovlákna.

Čistenie okien a svetiel

Čisté okná sú zárukou bezpečnej jazdy. Je dôležité poznamenať, že štandardné sklo a tónované sklo je potrebné čistiť rôznymi čistiacimi prípravkami. Preto je vhodná autokozmetika veľmi dôležitá.

Nastriekajte prostriedok priamo na sklo a hneď utrite handričkou z mikrovlákna, aby sprej nekvapkal a nezanechal škvrny na už vyčistených oblastiach. Čistenie skiel zahŕňa aj údržbu svetlometov a zrkadiel.

Čistenie okien nerobte na priamom slnku. Čistiaci prostriedok sa na slnku rýchlo vyparuje a zanecháva šmuhy.

Voľte vodoodpudivé prípravky, ktoré zanechajú na skle hydrofóbny povlak. Ten zaručí bezpečnejšiu jazdu aj v silnom daždi. Dažďová voda sa bude zrážať a rýchlejšie stečie z okien.

Čistenie interiéru

Image by senivpetro on Freepik

To, v akom stave je interiér auta, ovplyvňuje aj váš pocit z jazdy. Najmä, ak prevážate v aute malé deti, domáce zvieratká, alebo ste fajčiar, údržbu interiéru by ste mali robiť na pravidelnej báze.

Tip: Viete ako dôkladne vyčistiť interiér svojho auta?

Tu je niekoľko krokov, podľa ktorých môžete postupovať:

  • Vyhoďte z auta všetky odpadky. Skontrolujte všetky priehradky a ďalšie zákutia. Pri malých deťoch sa často stáva, že obaly zo sladkostí sú zastrčené v sedadlách, pod rohožami a pod.

  • Vytiahnite koberčeky z auta, vytraste ich, pozametajte alebo vysajte, aby ste ich zbavili nečistôt a prachu. Umyte ich mydlovou vodou a nechajte celkom vyschnúť na vzduchu.

  • Povysávajte predné a zadné sedadlá, podlahu, panely bočných dverí, kufor a pod. Pri vysávaní je najlepšie začať v batožinovom priestore a postupne sa presúvať dopredu.

  • Nečistotu, prach a špinu utrite handričkou z mikrovlákna alebo čistiacimi utierkami. Na plastové, gumené a kovové prvky použite špeciálne čistiace prípravky.

  • Na kožené sedačky aplikujte kondicionér. Kondicionér doplní prirodzené oleje v koži a zabráni praskaniu a vyblednutiu.

  • Do ťažko dostupných miest medzi sedadlami a okolo stredovej konzoly sa môžete dostať pomocou detailingového štetca.

  • Značnú pozornosť venujte aj podhľadom vo vnútri auta. Na škvrny a fľaky použite univerzálny čistič automobilového priestoru.

  • Vyčistite vnútornú stranu čelného skla. Dajte pozor, aby sa čistiaci prostriedok na sklo nedostal na volant a na vrch palubnej dosky. Sklo vyleštite krúživými pohybmi pomocou handričky z mikrovlákna. Vyleštite aj bočné okná a zadné okno. Nezabudnite vyčistiť spätné zrkadlá a kozmetické zrkadlá v slnečných clonách.

  • Odstráňte nepotrebné predmety z kufra. Zorganizujte si veci v kufri použitím rôznych boxov, priehradiek a oddeľovačov.

  • Na záver zaútočte na prahy a tesnenie dverí. Vystačíte si s vlhkou mikrovláknovou handričkou. Pozor na agresívne čistiace prostriedky, mohli by ste poškodiť lak.

  • Ak chcete odstrániť nepríjemné vône, pomôže vám s tým neutralizátor pachu. Skontrolujte tiež klimatizáciu a vyčistite ju. Stačí si zaobstarať niektorý z čističov klimatizácie do auta a postupovať podľa inštrukcií v balení.

Image by jcomp on Freepik

Pozor na umývanie auta v zime

Pravidelná údržba auta je v zime rovnako dôležitá ako na jar alebo v lete. Dokonca by sme mohli povedať, že je nevyhnutnejšia. Na auto totiž dlhé mesiace pôsobí ľad, vlhkosť, posypová soľ a pod., čo môže mať za následok koróziu kovových častí. Hrdza je nielen nevzhľadná, môže jednotlivé časti oslabiť, tie sa napokon môžu uvoľniť alebo zlomiť.

Ak bývate vo veľmi zasneženej oblasti, údržbe auta by ste sa mali venovať raz za päť až sedem dní. Čo však nie je jednoduché, keďže voda na aute rýchlo zamŕza.

Niektorí ľudia uprednostňujú umývanie vozidiel doma, iní dávajú prednosť autoumyvárni. Jedno aj druhé má svoje výhody a nevýhody. Ak sa rozhodnete umývať auto doma, vystihnete deň, keď sú teploty nad bodom mrazu. Niekedy môže pomôcť, ak sa pred čistením preveziete na krátkej trase so zapnutým kúrením. Výhodou je, ak máte vyhrievanú garáž.

Ako prvé by ste mali ešte pred zimou skontrolovať, či máte k dispozícii správne pneumatiky a kvapaliny. Tiež je nevyhnutné skontrolovať stav svetlometov a povinnú výbavu. Určite by vám nemala chýbať reflexná vesta. V zime sa skoro stmieva, preto je dôležité, aby ste v prípade poruchy auta na vozovke alebo v prípade nehody boli videní už z diaľky.

Tip: Vedeli ste, že použitím samolepiacich reflexných pásov môžete zviditeľniť vaše auto zboku a zozadu, najmä, ak často parkujete v tmavých úzkych uličkách?

Pri umývaní auta v zime je nevyhnuté vybrať si správnu autokozmetiku. Postupujte po malých častiach, aby ste včas mohli zotrieť vodu a čistiaci prostriedok. Zvlášť sa venujte rôznym štrbinám a zákutiam na vozidle, kde sa môže držať cestná soľ. Utrite aj tesnenia dverí. Nastriekajte na ne silikónový sprej, aby ste zabránili zamrznutiu dverí. Môžete ho aplikovať aj na pánty dverí, kľučky a zámky.

Na záver

Čisté auto je vizitkou jeho majiteľa. Prach, peľ, hmyz, soľ, to všetko ovplyvňuje životnosť vozidla a jeho vzhľad. Ak nemáte čas na ručné umývanie, využite služby automatickej autoumyvárky s jemnými kefami alebo navštívte bezkontaktnú autoumyváreň.

Dôkladná údržba auta si vyžaduje čas. Ak si na voskovanie, leštenie alebo údržbu motorového priestoru netrúfate, pokojne navštívte detailingové alebo pro detailingové štúdio, kde vaše vozidlo vezmú do parády profesionáli.

Eva Dedinská, Špecialista na optimalizáciu webov – Naučte sa, ako nastaviť základné SEO on page faktory na svojom webe

 

 

Sťahujte nový katalóg!
REFLEXNÉ PRVKY
2024

reflexní prvky - Altima - katalog - 2019

Stiahnuť katalóg

 

DARUJTE BEZPEČNOSŤ
vašim blízkým

Stiahnuť leták


Sťahujte katalóg a cenník
NAŽEHĹOVACÍCH OBRÁZKOV a ZÁPLAT

Stiahnuť katalóg
 

 

PayU

Jsme partneři projektu