KATEGÓRIE E-SHOPU

Viete, čo všetko musí a nemusí obsahovať povinná výbava auta v roku 2021 a aká je užitočná doplnková výbava?

Povinná a doplnková výbava auta, motorky a bicykla v roku 2021 

Skoro každý vodič si so sebou v aute vozí rôzne prívesky či talizmany, no oveľa dôležitejšie je zabezpečiť si povinnú výbavu a pravidelne kontrolovať jej kompletnosť i exspiráciu. Ak sa chcete vyhnúť nepríjemnostiam v podobe pokuty od polície alebo tomu, že bezradne zostanete stáť niekde na ceste, mali by ste si dať na to pozor. Veď za povinnú výbavu vozidla je zodpovedný práve šofér.

Za chýbajúce položky povinnej výbavy môže vodič dostať pokutu vo výške 60 Eur. Aby ste zbytočne nevyhadzovali peniaze za neúplnú výbavu, pripravili sme pre vás detailný prehľad o tom, čo by v nej nemalo chýbať.

Vedeli ste, že povinnú výbavu musí mať nielen vodič auta či motocykla, ale aj cyklista? A ako je to s povinnou výbavou vozidla v zahraničí? To všetko sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Čo si predstaviť pod povinnou výbavou vozidla?

 

Aktualizovaná povinná výbava auta

Ide o súbor nástrojov a autodoplnkov, ktoré musíte mať vo vozidle, ak sa pohybujete na verejných komunikáciách. Povinná výbava reaguje aj na technologický vývoj či dostupnosti služieb, preto sa v priebehu rokov mení. Dokonca dnes už v povinnej výbave nenájdete ani veci, ktoré mnohí zodpovední šoféri stále v aute majú.

Jej aktuálny obsah určuje vyhláška Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky č. 134/2018 Z. z. Keďže zákony a vyhlášky nie sú príliš čitateľsky atraktívne, v zrozumiteľnej podobe nájdete obsah vyhlášky v dokumente z dielne Ministerstva dopravy a výstavby SR s názvom Povinná výbava vozidla.

Povinná výbava auta

Zloženie povinnej výbavy nie je nič zložité na zapamätanie, preto nebude na škodu, ak sa ho naučíte. Vďaka tomu pri kontrole nebudete v strese. Čo teda musí obsahovať?

  • Homologizovaný prenosný výstražný trojuholník
  • Bezpečnostný reflexný odev
  • Rezervné koleso s diskom a rezervnou pneumatikou*
  • Lekárnička
  • Snehové reťaze**
  • Zakladací klin***
  • Hasiaci prístroj****

Homologizovaný prenosný výstražný trojuholník

Výstražný trojuholník musia mať všetky osobné i nákladné vozidlá, autobusy, traktory a samohybné pracovné stroje. Využijete ho pri núdzovom státí, napríklad kvôli chybe na vozidle či kvôli dopravnej nehode. Trojuholník by mal byť vo vozidle v ochrannom obale alebo ak nemá ochranný kryt, tak musíte zabezpečiť jeho ochranu pred vonkajšími vplyvmi počas jazdy.

Bezpečnostný reflexný odev

V aute musíte mať taktiež reflexný odev, napríklad vestu, overal, nohavice, bundu či pláštenku. Podľa technickej normy sú prípustné tri farby - fluorescenčná žltá, fluorescenčná oranžovočervená alebo fluorescenčná červená. Dôležité je, aby odev bol schopný signalizovať prítomnosť nositeľa aj počas zníženej viditeľnosti.

Keďže je povinnosťou mať reflexné oblečenie na sebe, ak sa počas núdzového státia zdržiavate mimo vozidla, tak by malo byť umiestnené tak, aby ste zo sedadla vodiča naň dosiahli. S reflexným odevom sa tak spája pokuta nielen vtedy, ak bude vo vozidle chýbať, ale aj vtedy, ak ho nebudete mať pri núdzovom státí oblečené.

Rezervné koleso s diskom a rezervnou pneumatikou*

Rezervné koleso a povinná výbava auta

K tomu vám nesmie chýbať kľúč na matice alebo skrutky kolies a príručný zdvihák. Veď ako inak by ste koleso v prípade potreby vymenili?

Toto však v povinnej výbave nemusia mať isté prípady, a to:

  • vozidlá, ktorých všetky kolesá majú pneumatiky s technológiou, vďaka ktorej môžu jazdiť aj po defekte
  • vozidlá, ktoré majú vybavenie na bezdemontážnu opravu pneumatiky, vďaka čomu sa môže dočasne používať
  • špeciálne nákladné vozidlá, mestské autobusy a tiež špeciálne vozidlá, ktoré jazdia na obmedzenom území a majú na dosah servisné služby svojho prevádzkovateľa.

Lekárnička

 

Auto lekárnička pre prvú pomoc

Druhy lekárničiek a čo majú obsahovať, ustanovuje príloha č. 2 k vyhláške 134/2018 Z. z. Povinnosť mať lekárničku platí pre motocykle nad 50 cm3, štvorkolky nad 50 cm3, osobné vozidlá, nákladné vozidlá, traktory a samohybné pracovné stroje.

Lekárničku však netreba len mať, ale jej obsah musí byť neporušený a nesmie vykazovať známky akéhokoľvek znehodnotenia či znečistenia. V prípade lekárničky je potrebné dbať aj na dátum exspirácie. Autolekárnička je rozdelená do štyroch modulov a všímať si dátum exspirácie musíte u všetkých štyroch. Po jeho prekročení musíte vymeniť niektorý z modulov, prípadne celú lekárničku. Taktiež, ak nejaký materiál z lekárničky použijete, nezabudnite ju doplniť tak, aby bola v poriadku.

Snehové reťaze**

Špecialitou v povinnej výbave pre nákladné vozidlá nad 12 t sú snehové reťaze. V čase od 15. novembra do 31. marca je povinnosťou mať reťaze určené aspoň na jednu z hnacích náprav.

Zakladací klin***

Pre motorové vozidlá s hmotnosťou nad 3,5 t a prípojného vozidla nad 750 kg je povinnosťou mať aspoň jeden zakladací klin. Ten by mal účinne zabezpečiť vozidlo pred samovoľným pohybom.

V prípade motorových a prípojných vozidiel s troma a viac nápravami a jednonápravovom prívese s hmotnosťou nad 750 kg a návese sú povinnosťou najmenej dva zakladacie kliny.

Hasiaci prístroj****

Povinnosť mať hasiaci prístroj vo výbave vozidla už dnes nepatrí osobným automobilom. Nákladné vozidlá nad 3,5 t a autobusy s počtom miest do 22, traktory a samohybné pracovné stroje musia mať jeden alebo viac hasiacich prístrojov s hmotnosťou náplní minimálne 6 kg. Autobusy, ktorých počet miest na sedenie je viac ako 22, musia mať jeden alebo viac hasiacich prístrojov s minimálnou hmotnosťou 12 kg.

Čo už nie je povinnou výbavou?

 

Doplnková výbava auta

Keďže sa povinná výbava raz za čas zmení, je dobré vedieť aj to, čo tam už nepatrí a čo vás už nemusí viac stresovať. Avšak to neznamená, že by sa vám nasledujúce veci v aute nezišli.

K povinnej výbave už nepatria náhradné elektrické poistky, náhradné žiarovky ani ťažné lano. Povinnosťou vodiča už nie je ani mať v aute tlačivo zavedené na zabezpečenie náhrady vzniknutej škody. Túto tzv. správu o nehode by ste však mali v aute mať, hoci to žiadny predpis neprikazuje. Podľa § 66 ods. 6 zákona č. 8/2009 Z. z. je totiž účastník škodovej udalosti povinný tlačivo vyplniť a podpísať.

Okrem toho vozidlá s hmotnosťou do 3,5 t nemusia mať vo výbave hasiaci prístroj, ten ale majte pre istotu zbalený tiež.

Povinné doklady

Síce nepatria do povinnej výbavy, no nasledujúce doklady sú rozhodne povinné na vedenie motorového vozidla:

  • vodičský preukaz
  • občiansky preukaz alebo iný identifikačný preukaz, napr. pas
  • doklad o platnom povinnom zmluvnom poistení
  • osvedčenie o evidencii vozidla časť I (tzv. malý techničák)
  • doklady, ktoré dokazujú platnú emisnú a technickú kontrolu
  • doklady o zdravotnej a psychickej spôsobilosti - len vodiči nákladných vozidiel a vodiči nad 65 rokov

Doplnková užitočná výbava

Auto má pomerne veľký úložný priestor, ktorý môžete použiť aj na ďalšie predmety, ktoré síce nie je povinné mať, no dokážu vám uľahčiť nejednu nepríjemnú situáciu.

Užitočnou vecou je napríklad prázdna bandaska na benzín či naftu, ktorá sa vám zíde, ak by vám došlo palivo ďalej od čerpacej stanice. Rovnako je dobré mať v aute pripravenú náhradnú náplň do ostrekovačov. Do auta si tiež zbaľte rukavice, vďaka ktorým prípadné opravy i výmenu pneumatiky zvládnete bez zašpinenia sa.

Špeciálne v zimných mesiacoch by vám v aute nemala chýbať škrabka na námrazu na okná či metlička, ktorou odstránite množstvo snehu z karosérie. Nielenže jazdu so snehom na aute zakazujú predpisy, ale odletujúci sneh dokáže zážitok z jazdy znepríjemniť. Ak jazdíte v nie práve vhodne upravenom teréne, určite so sebou zbaľte aj lopatku a hodiť sa môže aj teplá deka - oceníte ju ak auto niekde zapadne, dôjde mu palivo a nebudete môcť kúriť.

Nielen v zimných mesiacoch oceníte, že ste si do vozidla uložili aj štartovacie káble. Ak má akumulátor už najlepšie roky za sebou, nepotrebuje ani zimu, aby sa počas predchádzajúcej jazdy nedobil tak, aby ste bez pomoci iného auta dokázali naštartovať.


Povinná výbava motocykla

Povinnosť mať so sebou počas jazdy nevyhnutné vybavenie sa netýka len šoférov automobilov, ale aj tých, čo riadia motocykel. Bez ohľadu na to, či ide o malú motorku, skúter, veľkú motorku či babetu. Povinná výbava sa týka všetkých motocyklov, jej zloženie sa však líši vzhľadom na ich veľkosť.

Nie sú to však žiadne krkolomné záležitosti. Pre kategóriu motorových vozidiel L3e až L5e a L7 povinná výbava nie je. Pri silnejších motorkách je to len lekárnička. Pokiaľ hovoríme o motorkách, ktorých konštrukčná rýchlosť neprevyšuje 40 km/h, je ich povinnosťou mať zadnú označovaciu tabuľku pre pomalé vozidlá podľa predpisu EHK č. 69.

Ak vaša motorka nespadá do kategórie do 50 cm3, čo sa týka objemu valcov, a jej maximálna konštrukčná rýchlosť je vyššia ako 45 km/h, nezabudnite na motolekárničku. Jej obsah opäť definuje spomínaná vyhláška.

Lekárnička pre motocykle obsahuje menej súčastí ako autolekárnička. Podľa vyhlášky v nej napríklad nemusia byť štyri obväzy, stačí jeden. Rovnako sú menšie aj minimálne rozmery sterilných gáz a podobne. Vďaka tomu má lekárnička menšie rozmery a je tak spratnejšia.

Bez prilby to nejde

Nepochybne dôležitou povinnosťou pri jazde na motorke je prilba, ktorú musí mať na hlave po celý čas jazdec aj spolujazdec. Táto prilba musí spĺňať požiadavky podľa technickej normy EHK č. 22.

Nie povinné, ale dôležité pre každého motorkára

Keďže je dôležité nielen vidieť, ale aj byť videný, určite si na cesty oblečte aj reflexnú vestu a nezabudnite ňou vybaviť aj spolujazdca. Rovnako tak aj chrániče.

Do výbavy každého motocykla sa odporúča pribaliť aj náradie na opravu pneumatík, súpravu na opravu prasknutého lanka či náhradné žiarovky a poistky.

 

Povinná výbava cyklistov

Posledné zmeny v zákone o cestnej premávke sa dotýkajú aj cyklistov ako účastníkov cestnej premávky. Každý cyklista by mal mať prehľad o svojich povinnostiach, nielen kvôli vyhnutiu sa pokute, ale predovšetkým kvôli vlastnej bezpečnosti.

Povinnosťou cyklistov stále ostáva podľa aktuálnej vyhlášky jazda na bicykli, ktorý je osvetlený spredu aj zozadu, má reflexné prvky, funkčné brzdy, plášte a ráfiky bez deformácii a prasklín, vďaka čomu sa nenaruší bezpečnosť jazdy. Zákon dokonca definuje aj to, že zdroj, ktorý napája svetlá, musí vydržať aspoň jeden a pol hodiny.

Jednou z výrazných zmien je vypustenie povinnosti cyklistov nad 15 rokov nosiť prilbu mimo obce, ako aj nosiť reflexné prvky (reflexné prvky na bicykli ostávajú). Deti do 15 rokov však majú stále povinnosť všade nosiť prilbu. Hoci cyklistické prilby a reflexné prvky nie sú povinné, určite nie je na škodu nosiť ich počas jazdy.

Odporúčaná výbava cyklistu

Napriek tomu, že to zákon neprikazuje, z každodennej praxe vychádzajú aj ďalšie predmety, ktoré sú dôležité a mohli by byť súčasťou aj vašej cyklistickej výbavy:

Povinná výbava v zahraničí

V prípade, že cestujete do zahraničia vlastným automobilom, tak si pre istotu overte, či máte všetko, čo je súčasťou povinnej výbavy nielen u nás, ale aj v krajine, do ktorej cestujete, prípadne všetky tie, cez ktoré budete prechádzať.

Na ceste do susedného Poľska si nezabudnite do výbavy pridať hasiaci prístroj. Ten potrebujete aj v Bulharsku a Rumunsku. Zaujímavosťou je, že vodiči v Poľsku majú povinné nosiť len homologizovaný trojuholník, ktorý tam využívajú aj pri ťahaní vozidla. Ďalšie predmety majú len odporúčací charakter.

Ak cestujete do Chorvátska, doplňte si povinnú výbavu o náhradné žiarovky a ťažné lano. V prípade, že máte aj príves, nesmú vám chýbať dva prenosné homologizované trojuholníky. Náhradné žiarovky sú povinnosťou aj v Čiernej Hore, Českej republike, Chorvátsku, Albánsku, Srbsku a Francúzsku.

Do Srbska a Chorvátska si pripravte správu o nehode, ťažné lano zase do Macedónska, Albánska, Srbska a Čiernej hory.

 

 

Sťahujte nový katalóg!
REFLEXNÉ PRVKY
2023/2024

reflexní prvky - Altima - katalog - 2019

Stiahnuť katalóg

 

DARUJTE BEZPEČNOSŤ
vašim blízkým

Stiahnuť leták


Sťahujte katalóg a cenník
NAŽEHĹOVACÍCH OBRÁZKOV a ZÁPLAT

Stiahnuť katalóg
 

 

PayU

Jsme partneři projektu