KATEGÓRIE E-SHOPU

Reflexná vesta do auta

Designed by pexels

Všetko, čo potrebujete vedieť o reflexných vestách do auta u nás aj v zahraničí

Súčasťou povinnej výbavy auta je bezpečnostný reflexný odev. Nemusí to byť nutne vesta a zákon pripúšťa aj iné kusy oblečenia. Reflexná vesta, je však tým najpoužívanejším kusom bezpečnostného odevu a môže poslúžiť aj v iných situáciách ako napríklad na stavbe, pri jazde na bicykli alebo pri behu. Zoznámte sa teda s platnými normami pre výstražné reflexné vesty. 

Povinná výbava vozidla  

Reflexná vesta, ako taká, nie je súčasťou povinnej výbavy do auta a je len jednou z možností. Podľa zákona o povinnej výbave vozidla je povinnou výbavou motorového vozidla kategórie M, N, T, C a PS bezpečnostný reflexný odev . 

 

Ministerstvo dopravy upresňuje, že vyhláška necháva možnosť výberu pre prevádzkovateľa vozidla, či vo svojom vozidle bude mať ako súčasť povinnej výbavy vestu, overal, nohavice, bundu alebo pláštenku. 

Aké požiadavky má spĺňať reflexná vesta do auta? 

Reflexná vesta musí spĺňať technickú normu pre odevy s vysokou viditeľnosťou STN EN ISO 20471 . 

 

Na základe vyhlášky č. 134/2018 Z. z § 36 ods. 2 je však stále možné použiť aj odevy ktoré v čase výroby spĺňali aj technickú normu pre výstražné odevy (STN EN 471 + A1), hoci moderné normy už nespĺňajú. 

 

Technická norma však pripúšťa iba 3 farby fluorescenčnú žltú, fluorescenčnú oranžovo-červenú a fluorescenčnú červenú . Zákon sa bližšie nezaoberá tým, či na reflexnej veste môžu byť logá alebo značky. Ak ste teda reflexný odev dostali ako darček a spĺňa zákonom stanovené normy logo nie je prekážkou. 

 

Najdôležitejšie, aj podľa zákona je, aby vás v tomto odeve bolo vidno aj za zlých svetelných podmienok, vo dne aj za tmy pri osvetlení prednými svetlometmi vozidla. To, či vesta spĺňa požadované normy sa dozviete na štítku od výrobcu. 

Nie je jedno akú vestu si kúpite

Designed by pexels

Na českom trhu sa objavujú reflexné vesty, ktoré nie sú pri nočnom osvetlení dobre vidieť a tak svojho nositeľa pri zníženej viditeľnosti dostatočne neochránia. Dajte si teda pozor, kde a akú reflexnú vestu kupujete. 

 

Reflexné vesty je možné kúpiť v e-shopoch, v obchodoch s pracovnými odevmi, na benzínových pumpách, ale aj na tržniciach. Bohužiaľ reflexné vesty z tržníc, nie vždy v testoch kvality obstoja. Odporúčame teda vestu hneď po kúpe vyskúšať v tme. 

Kde sa má reflexná vesta nachádzať? 

V každom prípade musí byť bezpečnostný reflexný odev umiestnený v dosahu zo sedadla vodiča. Vestu musíte mať po ruke, aby ste sa k nej vedeli rýchlo dostať a nasadiť si ju skôr, ako sa budete pohybovať po vozovke mimo vozidla. 

 

Niektorí vodiči majú reflexnú vestu v kufri ale vedia sa k nej dostať pred vystúpením z auta sklopením sedadla. Policajti z tohto postupu nebudú nadšení, pretože takíto úkon trvá dlhšie, avšak v zákone nestojí, kde presne má byť vesta uložená. Odporúčame však, aby ste ju mali naozaj po ruke a vedeli sa k nej rýchlo dostať napríklad v úložnom priestore vo dverách. 

Ako sa starať o reflexnú vestu v aute? 

Vestu udržujte v čistote, v prípade znečistenia reflexných pruhov stráca vesta svoju ochrannú funkciu a jej použitie je bezvýznamné. V prípade zašpinenia ju môžete prať presne podľa inštrukcií od výrobcu. 

Koľko reflexných viest potrebujete? 

Podľa zákona o povinnej výbave vozidla § 44 ods. 14 zákona, § 25 b stačí len jeden reflexný odev, a to v dosahu zo sedadla vodiča. Ak vám teda policajti budú kontrolovať povinnú výbavu jedna vesta stačí. 

 

Avšak v prípade, že by z auta museli vystúpiť všetci pasažieri a pohybovali by sa po krajnici alebo vozovke zo zákona musí každá osoba používať reflexný odev. Vyplýva to zo Zákona o cestnej premávke (č. 8/2009) . V praxi je teda vhodné mať v aute toľko reflexných viest, koľko je v aute pasažierov. 

Ako a kedy použiť reflexnú vestu? 

Zo zákona musí mať vodič oblečený reflexný odev, ak sa zdržiava na ceste, mimo vozidla počas núdzového státia. Reflexnú vestu, by si mal obliecť ešte pred vystúpením z vozidla. Príkladom núdzového státia je porucha vozidla na komunikácii ako napríklad výmena pneumatiky, žiarovky, apod. 

 

Vestu je ale možné použiť aj pri akomkoľvek inom pohybe na komunikácii za zníženej viditeľnosti. 

Chodci 

Podľa zákona o cestnej premávke majú chodci povinnosť označovať sa aspoň jedným reflexným prvkom pri zníženej viditeľnosti v obci aj mimo obce, aby boli pre vodiča viditeľní.

Motorkári 

Ani pre väčšie motocykle a štvorkolky nie je reflexný odev súčasťou povinnej výbavy avšak z dôvodu bezpečnosti, by ste mali mať reflexný odev nielen pre vás ale aj pre vášho spolujazdca. 

 

TIP: Zlepšite svoju viditeľnosť aspoň reflexnými páskami. 

Cyklisti 

Aj keď zákon neprikazuje žiadnu povinnú výbavu pre cyklistov, každý cyklista by mal zvážiť používanie reflexných prvkov. Okrem povinných odrazových skiel môžete svoju viditeľnosť zvýšiť aj reflexnou vestou. Ide predsa o vašu bezpečnosť.

Aké požiadavky má reflexná vesta spĺňať pri práci na ceste? 

Podľa § 27 ods.2 Vyhlášky o dopravnom značení 30/2020 platí nasledovná špecifikácia reflexného odevu pre osoby, ktoré vykonávajú práce na ceste:

 

Bezpečnostný odev musí byť vyhotovený z fluorescenčného materiálu, spredu aj zozadu opatrený dvoma vodorovnými pásmi širokými 5 cm až 10 cm, dlhými najmenej 25 cm, vzdialenými od seba 5 cm až 10 cm a umiestnenými súmerne na strednú zvislú os tejto plochy, pričom plocha žiadneho z pásov na hornej časti odevu na stojacej osobe nesmie byť nižšie ako 90 cm nad úrovňou cesty. Pásy musia byť vyhotovené z bielej retroreflexnej fólie alebo z bielych odrazových skiel. 

Reflexné vesty do auta u našich susedov

Reflexná vesta do auta v zahraničí

Designed by pexels

Reflexná vesta je súčasťou povinnej výbavy takmer v celej Európskej únii. Zákony každého štátu však majú svoje špecifiká. Predtým, než vycestujete oboznámte sa so zákonmi a nariadeniami danej krajiny.

Česká republika

Vesta síce nie je priamou súčasťou povinnej výbavy auta ale aj tak sa bez nej u našich bratov nezaobídete. Zo zákona vyplýva, že pri pohybe po pozemných komunikáciách je každý vodič povinný mať oblečenú reflexnú vestu. Zákon takto ukladá povinnosť reflexnej vesty len vodičovi avšak odporúčaná je pre každého pasažiera. 

Rakúsko

V Rakúsku povinnosť reflexnej vesty platí taktiež len pre šoférov a ostatným cestujúcim sa len odporúča. Akceptovateľné farby sú oranžová, žltá a červená. Za porušenie nastavených pravidiel hrozí šoférovi pokuta v rozmedzí 14 až 2180 €. 

Poľsko 

Vesta je povinná pre všetkých členov posádky auta, ktorí pri mimoriadnej situácií vystúpia z vozidla. 

Maďarsko 

V Maďarsku je situácia s reflexnými vestami rovnaká a vesta je povinná pre každého pasažiera vo vozidle. Vesty navyše musia byť v kabíne vozidla a nie v kufri. 

Ukrajina 

Na Ukrajine je povinná výbava podobná ako v Českej republike a postačí vám teda len jedna reflexná vesta odporúčame vám však mať reflexnú vestu aj pre ostatných pasažierov. 

 

TIP: Ukrajina má v povinnej výbave aj hasiaci prístroj. Nezabudnite si ho pred cestou zadovážiť.

 

Mýty o reflexných vestách 

Nie všetko, čo sa hovorí je pravda. Radi by sme teda uviedli na pravú mieru pár mýtov o reflexných vestách. 

 

  • “Žlté reflexné odevy môže nosiť len polícia.” - nie je pravda, žlté reflexné vesty môžete nosiť úplne rovnako ako oranžovo-červené a oranžové

 

  • “Reflexné odevy sa nemôžu prať.” - nie je pravda, reflexné odevy sa môžu prať presne podľa pokynov výrobcu

 

  • “Chodcom úplne stačí biele oblečenie.” -  aj keď je biele oblečenie v tme viditelnejšie ako tmavé, vodič zbadá chodca oblečeného v bielom oblečení z blízkosti len 76 metrov, pričom chodca v reflexnom až z diaľky viac ako 300 metrov


Autor: Natália Várošová

 

 

Sťahujte nový katalóg!
REFLEXNÉ PRVKY
2023/2024

reflexní prvky - Altima - katalog - 2019

Stiahnuť katalóg

 

DARUJTE BEZPEČNOSŤ
vašim blízkým

Stiahnuť leták


Sťahujte katalóg a cenník
NAŽEHĹOVACÍCH OBRÁZKOV a ZÁPLAT

Stiahnuť katalóg
 

 

PayU

Jsme partneři projektu