KATEGÓRIE E-SHOPU

Neuveriteľne jednoduchý spôsob ako s pomocou reflexných prvkov zvýšiť bezpečnosť na cestách a dodržať zákon

Vedeli ste, že nosenie reflexných prvkov môže zachrániť život?                                                                                                    

Každý účastník cestnej premávky, či už je to chodec, cyklista alebo vodič, musí byť kvôli bezpečnosti    viditeľný. Mnohé štatistiky o dopravných nehodách však dokazujú, že toto opatrenia sa až tak veľmi nedodržuje. A to aj napriek tomu, že nosenie reflexných prvkov pri zníženej viditeľnosti je povinnosťou.

 

Do najviac ohrozenej skupiny, samozrejme, patria chodci, a práve u nich je veľmi dôležité, aby dôsledne nosili reflexné prvky. Dôležité je totiž nielen vidieť, ale aj byť videný.

Viditeľnosť na cestách a význam reflexných prvkov

Nielen tma spôsobená nočnými hodinami, ale aj hmla, dážď či husté sneženie výrazne znižujú viditeľnosť. Problémový je aj čas súmraku a svitania. Vidieť neoznačeného chodca v takom čase preto naozaj nie je jednoduché. Vodič ho však potrebuje vidieť včas, aby sa mu dokázal vyhnúť, prípadne vo veľkej rýchlosti zabrzdiť.

Viditeľnosť akéhokoľvek objektu na ceste, nielen chodca či cyklistu, závisí predovšetkým od jeho kontrastu v porovnaní s okolitým prostredím. Nie je preto vždy pravda, že čím svetlejšie oblečenie, tým lepšie. Príkladom môže byť biela bunda na zasneženej lúke či maskáčové oblečenie pri lese.

Viditeľnosť môžeme charakterizovať aj ako vzdialenosť, v ktorej vodič môže zaregistrovať prekážku. Pochopiteľne, čím je táto vzdialenosť väčšia, tým má vodič viac času správne zareagovať a vyhnúť sa stretu.

Počas dňa je viditeľnosť pomerne dobrá, a teda vodiča neoslepuje priame či odrazené slnko. Úplne iná situácia však nastáva mimo obývané oblasti, kde jediným spôsobom na osvetlenie cesty sú reflektory auta. To, na akú vzdialenosť vodič chodca uvidí, určuje pomer medzi odrazeným svetlom a svetlom, ktoré ich oblečenie pohltí. Podľa toho sú aj jednotlivé farby lepšie či horšie viditeľné.

Keď nerátame čiernu, najhoršie je na tom modrá farba, ktorú je pri štandardných svetlách vidno na vzdialenosť približne 18 m, a červená viditeľná na 24 m. O niečo lepšie je na tom žltá (37 m) a biela (55 m).

Bezpečné zastavenie pri použití bežného oblečenia v rôznych farbách

Viditeľnosť na cestách s reflexným oblečením a bez neho

Pri povolenej rýchlosti 90 km/h je brzdná dráha auta približne 40 m. Keď k tomu pripočítame ešte dráhu, ktorú prejde auto, kým šofér zareaguje, tak ľahko zistíme, že nech si vyberieme akúkoľvek farbu, žiadna nebude mať viditeľnosť takú, aby sme mohli hovoriť o bezpečnom zastavení.

Vtedy na scénu prichádzajú reflexné materiály, ktoré v porovnaní s bielym oblečením zvyšujú viditeľnosť až trikrát. Ak má chodec alebo cyklista na sebe reflexné prvky, dokáže ho vodič zbadať až na vzdialenosť 200 m, čo stačí na správnu analýzu a potrebný manéver.

Fluorescenčné materiály

Dobrú viditeľnosť počas denného svetla a súmraku zabezpečujú fluorescenčné materiály, z ktorých sa vyrába mnoho bezpečnostných prvkov v doprave od osobných viest až po dopravné značky.

Signálne alebo fluorescenčné farby majú efekt len počas dňa a keďže v noci strácajú svoju funkciu, kombinujú sa s reflexnými materiálmi. Tak sa zaistí dobrá viditeľnosť aj v tme. Najčastejšie ide o svetložltú, zelenú a oranžovú farbu.

Fluorescenčné látky využívajú vyžarovanie svetla. Konkrétne signálne farby absorbujú neviditeľné ultrafialové slnečné žiarenie a následne vyžarujú viditeľné svetlo. Predovšetkým pri zatiahnutej oblohe či súmraku sa tak zdá, že tieto látky svietia. Preto sa fluorescenčné farby využívajú v doprave.

Reflexné materiály v doprave

Narozdiel od fluorescenčných materiálov tie reflexné nemajú výraznú farbu a fungujú na princípe spätného odrazu svetla. V praxi to znamená, že svetelné lúče, ktoré dopadajú na povrch reflexného materiálu, sa opätovne odrážajú smerom k svetelnému zdroju, teda napríklad k autu. Vďaka tomu, že kontrastujú s tmavým okolím, ich môže vodič zaznamenať a prispôsobiť tomu aj svoju jazdu.

Reflexné materiály fungujú ako odrazky, len vo výrazne zmenšenej forme. Odraz vytvára kužeľovitý tvar svetla a jeho veľkosť a sila závisí od kvality reflexného materiálu.

Dôležitosť bezpečia a nevyhnutnosť používania reflexných prvkov

 

Reflexné prvky a bezpečnosť na cestách

Viditeľnosť a vlastná bezpečnosť je naozaj dôležitá, preto by ste mali v cestnej premávke používať flourescenčné a reflexné prvky. Tie sú už štandardom u záchranných zložiek, polície a hoci stúpa ich používanie aj u cyklistov a chodcov, stále je dosť takých, ktorí nariadenia i vlastnú bezpečnosť ignorujú.

Ako a kedy nosiť reflexné prvky?
Povinnosť chodcov nosiť reflexné prvky pre bezpečnosť v doprave

Chodec, ktorý sa pohybuje po kraji vozovky alebo po krajnici tam, kde nie je verejné osvetlenie, je zo zákona povinný za zníženej viditeľnosti nosiť reflexné prvky. Treba však dávať pozor na to, že pod zníženou viditeľnosťou sa nemyslí len tma, ale aj dážď, hmla, sneh, svitanie či súmrak.

Ako byť čo najlepšie viditeľný pre šoférov? Správnym kľúčom je kvalita a dostatočne veľká plocha reflexného prvku. Hoci veľkosť prvkov z reflexného materiálu a ich umiestnenie zákon neuvádza, je priam žiadúce dbať aj na takéto detaily.

Reflexný pásik na uchu kabelky je naozaj málo. Ak ste si ako reflexný prvok vybrali práve takýto pásik, umiestnite ho nad zápästie a členok, najlepšie na tej strane, ktorá je k vozovke bližšie.

Podľa štatistík vie šofér až trikrát rýchlejšie zareagovať na pohybujúci sa svetelný bod ako na statický reflexný prvok, preto rozhodne nie je na škodu mať v ruke navyše rozsvietenú baterku.

Výstražné materiály nájdete dnes už na rôznych kúskoch oblečenia i doplnkoch. Na ruksakoch, taškách, športovom aj pracovnom oblečení sú to najčastejšie našívacie pásiky. Ďalšou možnosťou sú reflexné fólie, ktoré je možné dať na takmer akýkoľvek pevný podklad, teda aj bicykel.

Čoraz viac sú reflexné prvky priamou súčasťou oblečenia, najmä toho športového. Mnohí výrobcovia ich využívajú aj na svoju reklamu, keď sú z reflexného materiálu vytvorené napríklad ich logá na oblečení či ruksakoch.

Reflexné prvky na taškách a ruksakoch vám pomerne ľahko zjednodušia dodržiavanie tohto nariadenia. Nikdy si ich nezabudnete a nestratia sa vám. Ak však kráčate dlhšiu trasu po neosvetlenej vozovke, tak ich radšej ešte doplňte ďalším výrazným prvkom. Pri snahe byť dostatočne viditeľný nič nie je navyše.

Aby ste boli dostatočne viditeľný, máte na výber z viacerých možností, napríklad:

samodržiace pásiky na zápästie
prívesky na popruhy tašiek
ruksaky a tašky s našitými reflexnými prvkami
reflexné vesty pre dospelých, reflexné vesty pre děti
odrazky na bicykloch
reflexné oblečenie

Reflexné prvky pre deti

Každodenné školské povinnosti sa spájajú aj s chôdzou do školy, kedy je dôležité, aby žiaci a študenti boli vybavený reflexnými prvkami. No deti dnes už nemusia byť otrávené z povinných reflexiek. Práve na ich oblečenie sa aplikujú v zábavnejšej forme, napríklad v tvare zvieratiek alebo rôznych geometrických tvarov.

Reflexné prvky na kočíky

Ak si vyjdete na prechádzku s dieťaťom v kočíku, nezabúdajte vybaviť reflexnými prvkami aj kočiar. Možnosťou sú zaujímavé reflexné samolepky, stužky či iné drobnosti, ktoré nielen zvýšia bezpečnosť vášho dieťaťa, ale zároveň kočík ozdobia.

Reflexné prvky pre zvieratá

Venčenie neprebieha vždy za ideálnych podmienok, keďže domácim miláčikom je jedno, či je tma alebo svieti slnko. Preto je dôležité zviditeľniť nielen seba, ale aj svojho psa či mačku. Aké máte možnosti?

Základným spôsobom zviditeľnenia psa je reflexný obojok. Takéto obojky sú buď celé vyrobené z reflexného materiálu, alebo majú na sebe našité reflexné pásky. Reflexné vodítka pre psy odrážajú o niečo viac svetla, vďaka čomu lepšie vidieť psa aj vás. Na trhu nájdete pre svojho maznáčika ak reflexné postroje. Sú to v podstate klasické postroje na denné nosenie, ale sú doplnené o reflexné pásky.

Veľkou reflexnou plochou disponujú reflexné vesty, vďaka čomu sa výrazne zvyšuje aj bezpečnosť stále sa pohybujúceho psa.
Reflexné prvky na bicykel a motorku

Podľa právnej normy sú pre cyklistov povinné len svetlá a odrazky, no nikdy nie je na škodu spraviť pre svoju bezpečnosť ešte o niečo viac. Pri zhoršenej viditeľnosti každý reflexný kúsok navyše zabezpečí, že vás budú vodiči ešte o niečo lepšie vidieť. Nenechávajte to na náhodu a vyzbrojte svoj bicykel reflexnými nálepkami a seba reflexnou vestou a reflexnými páskami.

Rovnaký postup znižuje riziko na minimálne hodnoty aj pri motorkároch, ktorí sú tiež zvlášť zraniteľní účastníci cestnej premávky. Reflexné prvky by preto nemali chýbať ani na ich oblečení či motorke. Aj motorku či prilbu môžete vyzdobiť štýlovými reflexnými nálepkami. Reflexné vesty by kvôli svojej veľkej reflexnej ploche, vďaka ktorej zabezpečujú vyššiu viditeľnosť, už mali byť samozrejmosťou.

Povinnosti pre reflexné prvky v iných krajinách

A ako je to s povinnosťou nosenia reflexných prvkov v iných krajinách?

Poľsko a reflexné prvky

V Poľsku musí mať chodec na neosvetlenej komunikácii na sebe oblečenú reflexnú vestu.

Maďarsko a reflexné prvky

V Maďarsku majú chodci na vozovke alebo krajnici mimo zastavané územie povinnosť nosiť reflexné oblečenie v noci alebo za zníženej viditeľnosti. To isté platí aj pre vodičov v prípade núdzového zastavenia.

Fínsko a reflexné prvky

Vo Fínsku akceptujú akýkoľvek druh reflexného oblečenia počas hodín zníženej viditeľnosti. Akonáhle vodič a pasažieri vystúpia z vozidla, stávajú sa chodcami. Najskôr mali povinnosť nosiť reflexné prvky len mimo obec, neskôr to zaviedli ako univerzálnu povinnosť.

Kvalita reflexných prvkov veľmi rozhoduje o vašej bezpečnosti

 

Kvalitné reflexné oblečenie pre vyššiu bezpečnosť

Aj pri reflexných prvkoch platí, že nie je všetko zlato, čo sa blyští, takže sa pri výbere zaujímajte aj o ich kvalitu.

Reflexné pásiky síce na prvý pohľad vyzerajú rovnako až by sme povedali, že všetky odrážajú svetlo dostatočne dobre. Kým laickému oku tento rozdiel unikne, podrobné testy ľahko odhalia odlišnosti medzi kvalitnými a nekvalitnými reflexnými materiálmi.

Základným predpokladom kvalitných reflexných prvkov je označenie povinnými symbolmi. Vždy skontrolujte označenie certifikátu kvality CE, ako aj údaje o produkte aj jeho výrobcovi. Vďaka označeniu CE viete, že produkt prešiel všetkými potrebnými testovaniami.

Na štítku výrobku taktiež sledujte informácie o vhodnom spôsobe čistenia a dôležité je aj to, koľko pracích cyklov zvládne bez zmeny svojich vlastností. Odev s reflexnými materiálmi sa častým nosením a vplyvom vonkajších činiteľov postupom času láme, odiera a jeho životnosť sa znižuje. Preto určite investujte do kvality.

Reflexný odev pri práci

Hoci sa najčastejšie rozpráva o reflexných prvkoch v spojitosti s cestnou premávkou, nemenej dôležité je nosiť takýto odev aj pri práci. Kedy ho treba nosiť, definuje aj právna úprava.

Povinnosti zamestnávateľov zabezpečiť reflexné odevy

Podľa zákona je zamestnávateľ povinný zabezpečiť zamestnancovi vhodné reflexné odevy s vysokou viditeľnosťou vtedy, ak mu pri výkone práce z dôvodu zníženej viditeľnosti hrozí riziko poškodenia zdravia a nie je možné pracovné riziká odstrániť či znížiť na prijateľnú mieru.

Treba pamätať na to, že na bezpečnosť zamestnanca má vplyv akékoľvek zníženie viditeľnosti, a to zo všetkých pozorovacích uhlov.

Pracovné reflexné odevy

Pracovné reflexné odevy sa delia podľa toho, akú veľkú plochu zaberá výstražný materiál, na tri základné triedy podľa normy EN ISO 20471 z roku 2013. Cieľom tejto normy je zabezpečiť čo najlepšiu viditeľnosť a teda aj bezpečnosť pri práci. Napríklad podľa normy musí mať pracovné oblečenie okrem pozdĺžnych reflexných prvkov aj vertikálne. Vďaka tomu sa zabezpečí dobrá viditeľnosť pri pohľade z vyvýšených miest aj vtedy, keď sú zamestnanci v predklone.

Pre všetky tri triedy je presne zadefinované, aká je minimálna plocha viditeľného materiálu a tiež to, v akom prostredí je vhodné použiť odevy tejto triedy. Okrem toho udáva aj počet a rozmiestnenie reflexných prvkov.

Výrobca je povinný uvádzať zaradenie konkrétneho reflexného odevu do triedy na štítku alebo v návode na použitie.

Trieda 1 je určená pracovníkom, ktorí nepracujú na pozemných komunikáciách alebo v koľajiskách, okoloidúce stroje sa nesmú pohybovať rýchlejšie ako 30 km/h.

Trieda 2 je pre pracovníkov pohybujúcich sa na pozemných komunikáciách alebo v koľajiskách. Rýchlosť vozidiel pritom nesmie byť viac ako 60 km/h.

Trieda 3 zabezpečuje najvyššiu ochranu pri práci na ceste a v koľajisku.

 

 

 

 

Sťahujte nový katalóg!
REFLEXNÉ PRVKY
2023/2024

reflexní prvky - Altima - katalog - 2019

Stiahnuť katalóg

 

DARUJTE BEZPEČNOSŤ
vašim blízkým

Stiahnuť leták


Sťahujte katalóg a cenník
NAŽEHĹOVACÍCH OBRÁZKOV a ZÁPLAT

Stiahnuť katalóg
 

 

PayU

Jsme partneři projektu