KATEGÓRIE E-SHOPU

Ako naučiť dieťa bicyklovať a jazdiť na bicykli

Designed by pexels

Ako naučiť deti bezpečne bicyklovať a dbať na bezpečnosť v cestnej premávke?

Pamätáte si na vaše prvé cyklistické začiatky? Bicyklovanie je jedným z najjednoduchších športov, ktorý môže vykonávať takmer každý. Jazda na bicykli naučí deti cenným fyzickým a duševným zručnostiam, pomáha rozvíjať sebadôveru a umožní im objavovať nové cesty. A čo je najdôležitejšie, jazda na bicykli je pre deti veľmi zábavná a aj praktická! 

 

Naučiť deti jazdiť na bicykli je spomienka, ktorú si vy aj vaše dieťa budete pamätať a navždy si ju vážiť. Naučiť sa jazdiť na bicykli by mala byť zábavná skúsenosť, ktorá vás všetkých naplní hrdosťou, nie frustráciou.

 

Ak chcete dieťa naučiť jazde na bicykli a zároveň vytvoriť krásnu spomienku, ktorú si vy aj vaše dieťa budete pamätať navždy, tento článok je práve pre vás. 

Ako naučiť dieťa bicyklovať?

Kedy je ideálny vek na bicykel pre dieťa

Designed by unsplash

Neexistuje úplne univerzálny návod, ako naučiť deti bicyklovať. Každé dieťa má inú povahu, motivuje ho niečo iné a preto je potrebné vyskúšať viacero spôsobov. Čo potrebujete je správny čas, motivácia a veľa trpezlivosti. Naučiť jazdiť deti na bicykli by mala byť zábavná skúsenosť, ktorá vás a vaše deti naplní hrdosťou. Hlavne nech je to zábava, ktorá vás stmelí.

 

Tip: Vedeli ste, že starostlivosť o psíka môže pomáhať deťom učiť sa samostatnosti?

Kedy je ideálny vek naučiť dieťa bicyklovať sa?

Ani na túto otázku pravdepodobne neexistuje jednoznačná odpoveď. K prvým jazdám ich môžete motivovať medzi 3. a 6. rokom. Čím je dieťa staršie, tým viac si uvedomuje možné riziká a proces učenia jazdy na bicykli môže byt' zdĺhavejší. Deti sú individuálne, majú rôzne povahy a vyvíjajú sa vlastným tempom a netreba sa úplne riadiť podľa tvrdení na internete. Vy sami by ste mali vedieť posúdiť vyspelosť vášho dieťaťa.

 

Tip: Začnite deti už od mala učiť premávke a smerujte ich k bicyklovaniu s pomocou detských šlapadiel a šlapacích motokár.

Ako začať bicyklovať?

Vo väčšine prípadov sa začína s detským bicyklom s vodiacou tyčou, kedy si dieťa prvýkrát zvyká na pocit sedieť na niečom, no ešte nemusí bicyklovať. 

 

Keď už dieťa nepotrebuje na pomoc rodiča, ďalším krokom je kúpa odrážadla. Dieťa si tak začína posilňovať nohy a udržiavať rovnováhu. 

 

Po odrážadle nasleduje prvý bicykel. Najprv s pomocnými kolieskami a nakoniec úplne bez pomoci. Doprajte si dostatok času a dieťaťu sa poriadne venujte, pretože posledná fáza väčšinou trvá najdlhšie.

 

Tip: V začiatkoch môžete vyskúšať aj trojkolku s vodiacou tyčou .

Predpríprava na odrážadle

Detské odrážadlá sú menšie bicykle bez pedálov a predstavujú prvý dopravný prostriedok, ktorý dieťa ovláda samostatne. Princíp odrážadla spočíva v tom, že sa deti učia samé šliapať, na pohyb zapoja svoje nohy a odrážajú sa od zeme. 

 

Vďaka odrážadlu môže byt' prechod na bicykel oveľa jednoduchší.

Výhody odrážadiel:

  • Dieťa sa naučí rovnováhe a koordinácii pohybov.

  • Dieťa naberie silu do nôh aj do celého tela.

  • Posilní si imunitu.

  • Široké sedadlo môže vplývať na zdravý vývoj bedrových kĺbov

  • Je to vhodný spôsob športovania už v útlom veku.

 

Tip: Veďte deti k športu aj zariadením detskej izby a detskými preliezačkami do bytu .

Ako vybrať odrážadlo pre deti?

Ako vybrať odrážadlo pre deti

Designed by pexels

Nedajte sa pri kúpe odrážadla zmiasť množstvom rôznych druhov, materiálov či dizajnových prevedení. Stavte na kvalitné a bezpečné odrážadlo, ktoré by malo spĺňať niekoľko kritérií a nenechajte sa zlákať len pekným vzhľadom.

 

Tip: Vyskúšajte detské odrážadlá a vozítka .

Rozmery odrážadiel

Dôležitým kritériom pri kúpe prvého odrážadla sú jeho rozmery. Odrážadlá sa vo všeobecnosti vyberajú podľa vekovej kategórie. No podstatná je výška sedadla. 

 

Sedadlo by malo byť vo výške rozkroku dieťaťa tak, aby dokázalo stáť na zemi celou plochou chodidiel, nielen iba špičkách. 

 

Keďže deti rastú rýchlo, skvelým riešením sú odrážadlá s nastaviteľným sedadlom, ktoré je možné v prípade potreby nastaviť aj o 10 cm vyššie.

Materiál odrážadla

Pri výbere materiálu odrážadla treba zvážiť nielen dizajn a samotné prevedenie, ale aj vlastnosti jednotlivých materiálov.

  • Plast - lacná alternatíva, cenová dostupnosť, plast podlieha opotrebovaniu

  • Drevo - tradičný vzhľad, prírodný materiál, podlieha opotrebovaniu, potrebuje dostatočnú starostlivosť

  • Kov - veľmi odolný a trvácny materiál, vydržia dlho

Sedadlo

Sedadlo by malo byť dostatočne široké na to, aby sa naň dieťa dokázalo pohodlne usadiť, udržať rovnováhu a správne držanie tela. 

Kolesá

Pri kolesách dbajte nielen na ich veľkosť, materiál ale aj ich počet. Odrážadlá mávajú zvyčajne 2 – 4 kolesá. 

 

Pre najmenšie deti, ktoré začínajú s chôdzou, siahnite po stabilných odrážadlách so 4 kolesami, dvojročné môžu začať s trojkolesovými odrážadlami, staršie deti zvládnu aj dvojkolesové odrážadlá, ktoré ich pomaly pripravia na jazdu na bicykli. 

 

Počet kolies vyberajte najmä od pohybových schopností dieťaťa.

Riadidlá

Pri riadidlách je dôležité to, aby mali dostatočnú veľkosť pre pohodlný úchop.

Hmotnosť

Hmotnosť odrážadiel je väčšinou v rozmedzí 3 – 5,5 kg, no závisí od materiálu, z ktorého sú vyrobené ako aj veľkosti. Odrážadlo by malo  byť ľahké, aby s ním dieťa bez námahy vedelo zaobchádzať, tlačiť ho alebo zdvihnúť.

Bezpečnostný certifikát

Ak chcete, aby bolo odrážadlo vyrobené z naozaj kvalitných materiálov, malo pevnú konštrukciu a spĺňalo tým aj bezpečnostné požiadavky, siahnite po modeloch s bezpečnostným certifikátom, s označením, že výrobok je v súlade s európskymi bezpečnostnými normami EN 71-1.

Cena

Ceny odrážadiel sú rôzne v závislostí od modelu, materiálu a prevedenia. V priemere sa ich ceny pohybujú okolo 30 – 50 Eur, no lacnejšie modely nájdete už aj od 15 Eur. Závisí, teda od vašich požiadaviek na kvalitu.

Doplnky

K odrážadlám je možné dokúpiť rôzne doplnky a prvky ako napríklad svetielka, zvončeky, gombíky so zvukovými efektmi, vodiace tyče, samolepky, tašky a košíky na drobnosti a podobne.

Ako začať jazdiť na odrážadle?

Ako naučiť deti jazdiť na odrážadle

Designed by unsplash

Dôležité je začať pomaly. Na začiatok dovoľte dieťaťu, aby sa s odrážadlom zoznámilo a zistilo ako funguje. Možno bude potrebovať vašu pomoc, môžete mu pohyb na odrážadle vysvetliť alebo ukázať. 

 

Buďte nablízku a dohliadnite na to, aby na odrážadle začalo krokovat', no nešlo príliš rýchlo. Ukážte, ako sa odrážadlo zastaví, šoféruje, zabočí doprava a doľava a podobne.

Prechod z odrážadla na bicykel

Keď dieťa po nejakom čase jazdy na odrážadle nazbieralo dostatok skúsenosti, je pripravené prejsť na niečo zložitejšie – bicykel. 

 

Bicyklovať môžete začať s bicyklom s pomocnými kolieskami. Dieťa sa tak naučí našľapovať na pedále, používať brzdy, vyskúša si jazdu, otáčanie a nadobudne pocit, že z bicykla sa nedá spadnúť. V tejto fáze môžete striedať bicykel s pomocnými kolieskami s trojkolkou.

 

Tip: Inšpirujte sa s rodinou vzájomne k športu napríklad aj tričkami so športovými motívmi .

Ako vybrať detský bicykel?

Keďže modelov je mimoriadne veľa, vybrať správny detský bicykel nemusí byť vôbec ľahké. Pri výbere prvého bicykla nie je tak dôležitý vek, ako to, či už má dieťa s bicyklovaním skúsenosti. Tak, ako pri výbere odrážadla, aj pri kúpe bicykla zohľadnite niekoľko faktorov.

Veľkosť bicykla

Začnite s veľkosťou bicykla. Bicykel by mal byť pre dieťa "tak akurát", ľahko ovládateľný, ani veľký, ani malý.

Veľkosť rámu

Veľkosť rámu, teda vzdialenosť medzi stredovou osou a koncom sedlovej tyče rámu, sa uvádza zvyčajne v palcoch. Veľkosť môžete zmerať jednoducho tak, že medzi rámom a rozkrokom dieťaťa by malo byť 5 cm voľného miesta. 

 

Pri výbere vám môžu pomôcť údaje ohľadom veľkosti kolies, veku, výšky dieťaťa a vzdialenosti rozkroku od zeme, čiže dĺžky nôh. 


 

Váha

Ak má dieťa 12 kg a bicykel váži rovnako, bude mať problém s rozbehom. Pri kúpe bicykla zvoľte radšej tie, s nižšou hmotnosťou, ktoré dieťaťu pomôžu jednoduchšie udržať rovnováhu a bude môcť s bicyklom bez problémov manipulovať.

Schopnosti dieťaťa

Pri kúpe prvého bicykla pravdepodobne vaše dieťa asi ešte nevie bicyklovať a nezvláda ani techniku jazdy. Myslite teda na to, aby mohlo bez problémov dosiahnuť nohami na zem a bicykel mal pomocné kolieska, ktoré dieťaťu uľahčia učenie sa.

Cena a kvalita

Cena by mala zodpovedať kvalite, čo je zárukou väčšej bezpečnosti dieťaťa. Prezrite si testy detských bicyklov, recenzie alebo diskusie vo fórach, kde sa rodičia delia o vlastné skúsenosti. 

 

Bicykle pre deti sa pohybujú v cenovom rozpätí od 50 do 300 Eur. Závisí od veľkosti a značky bicykla. Kvalitnejšie materiály sú zvyčajne drahšie, spoľahlivejšie a majú dlhšiu životnosť.

 

Prípadne zvážte na prvý bicykel použiť bazárový, použitý bicykel.

Povinná výbava pre dieťa k bicyklu

K povinnej výbave pri bicyklovaní neodmysliteľne patrí prilba a chrániče. Prilba na hlave je pre dieťa nutnosťou. V určitých prípadoch môže zachrániť život. Prilbu je dôležité na hlave dieťaťa správne upevniť, aby sa pri žiadnom náraze nezošmykla.

 

Chrániče existujú rôzne, odporúčame chrániče na kolená a lakte, prípadne chránič chrbtice a zápästia, ktoré dieťa ochránia a zároveň mu umožnia aj komfort pri pohybe.

 

Nič nepokazíte ani detským oblečením určeným na športovanie. Malo by byť vzdušné, pružné a ľahké. Na škodu nie sú ani krikľavé farby a oblečenie oranžovej, neónovo ružovej, zelenej alebo žltej farby. Nezabudnite na reflexné prvky pre bicykel , svietiace led ventilky na bicykel či detské reflexné vesty .

 

Dôležitá je aj pevná a kvalitná obuv. Zaobstarajte svojmu drobcovi pohodlné uzavreté topánky alebo pevné tenisky. Nedovoľte dieťaťu jazdiť na bicykli v šľapkách alebo podobnej obuvi.

Kde naučiť dieťa jazdiť na bicykli?

Ako naučiť dieťa jazdiť na bicykli bezpečne

Designed by pexels

Bezpečné miesto, kde začať bicyklovať je oblasť bez dopravnej premávky. Vyskúšajte napríklad dopravné ihrisko, prázdne parkoviská, odľahlé uličky či “zabudnuté” bočné cesty. 

 

Budete sa cítiť bezpečnejšie, keď sa budete môcť sústrediť len na pokroky vášho dieťaťa bez toho, aby ste sledovali autá jazdiace naokolo. 

 

Uprednostňujte rovné povrchy, najlepšie je vyhnúť sa nerovným cestám, pre lepšie udržanie rovnováhy. Aby ste sa vyhli nepekným zraneniam a pádom, nezabudnite deťom zakúpiť prilbu a chrániče na ruky a nohy.

 

Tip: Viete ako najvýhodnejšie poistiť svoje deti?

Výhody bicyklovania pre deti

  • Reguluje krvný tlak

  • Znižuje riziko cukrovky

  • Zvyšuje psychickú pohodu a uvoľňuje stres

  • Zlepšuje koncentráciu, sústredenie a prijímanie informácii, čo môže mať pozitívne účinky na výsledky v škole

  • Udržuje deti aktívne, odbúrava kalórie a je účinnou prevenciou pred obezitou

  • Rozvíja silu a rovnováhu dieťaťa

  • Posilňuje srdce a pľúca

  • Nezaťažuje kĺby tak ako napríklad beh a zároveň buduje svalovú hmotu

  • Deti sa učia pravidlám cestnej premávky a samostatnosti

  • Zvyšuje socializáciu detí

  • Umožňuje deťom praktické využitie  navyše sa jedná o účinný dopravný prostriedok - ktorým sa môžu dopravovať do školy, na ihriská, ku priateľom a pod.


Bonus: 5+1 rýchlych tipov, ako deti naučiť bicyklovať

1. Dôležitá je trpezlivosť a vytrvalosť

Ešte pred tým, než začnete s učením dieťaťa, obrňte sa dostatočnou dávkou trpezlivosti. Určite neočakávajte od dieťaťa zázraky a nevyvíjajte naň žiaden tlak. 

Snažte sa o to, aby si dieťa z prvých lekcii odnieslo skvelé zážitky. Dieťa pri každom pokroku pochváľte, skúšajte s ním až dovtedy, pokým sa mu nezadarí a nebude jazdiť samo.

2. Výber miesta

Vyberte pokojnejšiu lokalitu, kde nebudú drobca rušiť ľudia ani mestská premávka. Taktiež sa vyhýbajte miestam s kopcami a hrboľatou cestou.

3. Skontrolujte nastavenie bicykla

Uistite sa, že bicykel zodpovedá veľkosti dieťaťa. Ak je príliš veľký alebo malý, dieťa môže rýchlo stratiť motiváciu a sebadôveru. Skontrolujte nastavenie, ako aj to, či všetko funguje tak, ako má.

4. Vhodné a bezpečné oblečenie

Dbajte na to, aby dieťa malo pohodlné oblečenie, ktoré mu nebude brániť pri nastupovaní a vystupovaní z bicykla, ako aj pri samotnej jazde (pozor na voľné nohavice, ktoré sa môžu zaseknúť do retiazky). Vhodná obuv a zaviazané šnúrky sú samozrejmosťou. 

5. Teória bicyklovania

Áno, aj k bicyklovaniu sú potrebné nejaké teoretické znalosti, ktoré by ste dieťaťu ešte pred prvou jazdou mali čo najjednoduchšie vysvetliť. Zoznámte ho s pedálovaním, riadením a brzdením. Predveďte mu, ako funguje a nahadzuje sa spadnutá retiazka, základná údržba a pod. Dostatočná príprava je určite základom úspechu.

6. Zábava

Naučiť sa jazdiť na bicykli by malo byť v konečnom dôsledku zábavným procesom. Jazdenie je zručnosť, ktorá je nielen skvelým cvičením, no zároveň pomáha deťom budovať sebadôveru a nezávislosť. 

 

Skúste vymýšľať rôzne aktivity ako výlety do prírody, preteky, prekážkové dráhy a podobne. 

 

Neočakávajte, že sa zo začiatku bude chcieť dieťa bicyklovať len tak, samo od seba, nechajte ho učiť sa vlastným tempom. 

Pravidlá bicyklovania a cestnej premávky

Ako naučiť deti bezpečne jazdiť na bicykli v cestnej premávke

Designed by unsplash

Deti do 10 rokov majú povolené jazdiť po chodníkoch, inak to dovolené nie je. Treba však brať ohľad na chodcov.

 

Keď už ste s dieťaťom najazdili nejaký ten kilometer, môžete sa vybrať do ulíc mesta. Tu je však nebezpečenstvo už o čosi vyššie. Jazdiť by ste mali vždy vpravo, po cestičkách pre cyklistov, a to jednotlivo za sebou. Vedľa seba môžu ísť dvaja cyklisti po cestičke pre cyklistov len vtedy, ak sa tým neobmedzujú a neohrozujú ostatní účastníci cestnej premávky.

 

Cyklista by nemal jazdiť bez držania riadidiel, držať sa iného vozidla, viesť počas jazdy druhý bicykel, jazdiť bez svetiel, bez reflexných prvkov a bez prilby (do 15 rokov je to povinnosť aj v obci).

 

Je dôležité, aby dieťa vedelo ovládať svoj bicykel, vedelo bezpečne brzdiť, rozbiehať sa a viesť bicykel. Vaši malí cyklisti by mali poslúchať na slovo a to ihneď.

 

Učiť deti základným pravidlám cestnej premávky, vysvetľovať im dopravné značky, dávať vedieť ostatným členom premávky keď odbočujú, a to zdvihnutím ruky do strany, kam odbočujú, je potrebné už od malička. 

 

Najvhodnejšie je deti vzdelávať priamo v teréne, pri spoločných výletoch, keď všetko dieťaťu názorne ukážete a demonštrujete.


 

Tip: Viete ako naučiť deti porozumieť cestnej premávke a bezpečnosti na cestách?  

Čo treba mať na pamäti pri učení bicyklovania

Bicyklovanie má množstvo výhod a je jedným z najpríjemnejších športov na svete. Keď však učíte dieťa jazdiť na bicykli, je potrebné mať na pamäti niekoľko vecí, aby ste sa vyhli akýmkoľvek nehodám alebo zraneniam.

 

  1. Uistite sa, že ste pre vaše dieťa vybrali správny bicykel, na základe jeho výšky a požiadaviek. Ak je dieťa v počiatočných fázach bicyklovania, zaobstarajte najprv odrážala alebo bicykel, ktorý má stabilizačné kolieska.

  2. Uistite sa, že dieťa vždy nosí prilbu a chrániče. Pri zníženej viditeľnosti nemožno zabúdať na reflexné oblečenie a prvky.

  3. Zabezpečte pravidelnú údržbu bicykla, ideálne pred každou jazdou ho skontrolujte, aby všetko (a najmä brzdy) fungovalo čo najlepšie a umožnilo vášmu dieťaťu bezproblémovú jazdu.

  4. Oboznámte dieťa so všetkými časťami bicykla. Mali by si byť vedomé funkcie každej časti bicykla a prípadných riešení rôznych problémov, ktoré môžu nastať.

  5. Naučte svoje dieťa pravidlá cestnej premávky, na čo dbať a ako si dávať pozor na ostatné vozidlá.

  6. Posledným a najdôležitejším bodom, ktorý si treba zapamätať je, aby ste sa uistili, že vaše dieťa vie, ako jazdiť na bicykli, skôr než mu dovolíte jazdiť vo vašom okolí bez vašej pomoci.

 

Pamätajte si, dieťa sa naučí to, čo uvidí od vás. Zodpovedné, dôsledné konanie a komunikácia sú základom bezpečnosti (nielen) na cestách. Začnite preto čo najskôr.

 

Autor: Dominika Blchová

 

 

Sťahujte nový katalóg!
REFLEXNÉ PRVKY
2023/2024

reflexní prvky - Altima - katalog - 2019

Stiahnuť katalóg

 

DARUJTE BEZPEČNOSŤ
vašim blízkým

Stiahnuť leták


Sťahujte katalóg a cenník
NAŽEHĹOVACÍCH OBRÁZKOV a ZÁPLAT

Stiahnuť katalóg
 

 

PayU

Jsme partneři projektu