KATEGÓRIE E-SHOPU

Oblepenie auta (nielen) reflexnými fóliami: Aké sú možnosti a čo na to hovorí zákon?

Radi by ste dodali svojmu autu nový vzhľad? Láka vás nová farba, nová povrchová úprava, alebo pokukávate po niečom viac umeleckom? Možno vás k úvahám o autofóliách dotlačil poškodený lak vášho vozidla. Kým dlhé roky bolo jediným riešením zákazkové lakovanie, pri ktorom sa nanášali farby na karosériu auta, v súčasnosti sa veľkej popularite teší technika oblepenia auta fóliami. 

Image by Freepik

Oblepiť auto fóliou môžete svojpomocne, ale pre dokonalý výsledok odporúčame tento projekt zveriť odborníkom. V každom prípade by ste si o tejto technike obnovenia vzhľadu karosérie mali zistiť viac. Poznáte výhody a nevýhody? Viete, čo na to hovorí legislatíva? 

 

Zisťovali sme za vás. Dotkli sme sa aj otázky fólií na autosklách, reklamných polepov na aute, podmienok nalepovania reflexných prvkov a reflexných označení ťažkých vozidiel. 

Autofólia na karosérii auta

Oblepenie auta fóliou je jednoduchšia, lacnejšia a rýchlejšia alternatíva k tradičným náterom a nie je núdza o kreatívne možnosti, ktoré ponúkajú PVC alebo PPF fólie.

PVC a PPF fólie

PVC fólia – najlacnejší variant. Cena týchto fólií sa pohybuje okolo 20 € za bežný meter. Fólie majú životnosť zvyčajne okolo 4–5 rokov. Ich odlepovanie a výmena sú však komplikovanejšie.

 

PPF fólia – kvalitnejšia, ale drahšia alternatíva. Je to polyuretánová ochranná fólia, ktorá je elastickejšia, s dlhšou životnosťou a farebnou stálosťou. Niektoré polyuretánové ochranné fólie majú aj samozaceľovaciu schopnosť. To je vlastnosť, vďaka ktorej fólia pomocou tepla dokáže zaceliť rôzne malé škrabance a iné drobné povrchové poškodenia. Niektoré dokonca ponúkajú hydrofóbne vlastnosti.

Výhody autofólie

Image by senivpetro on Freepik

Ak sa rozhodujete medzi novým náterom a fóliou, určite sa dopracujete k tomu, že autofólie ponúkajú viac výhod. Tu sú niektoré z hlavných dôvodov, prečo oblepiť vozidlo namiesto lakovania:

Lepšia kvalita 

Zatiaľ čo kvalita laku aj fólie sa môže líšiť podľa typu, ktorý si vyberiete, autofólie majú tendenciu byť kvalitnejšie ako farby. Nekvalitný lak môže vyzerať dobre, ale časom vybledne, praskne a poškriabe sa. Kvalitná fólia udrží dokonalý vzhľad vášho vozidla oveľa dlhšie. 

 

Samozrejme aj tu sa odporúča, aby ste parkovali auta na tienistom mieste. Ideálny je prístrešok na auto alebo garáž. 

Nižšie náklady

Výrobcovia v súčasnosti ponúkajú vysokokvalitné fólie na vozidlá za ceny nižšie, ako by ste zaplatili za prémiové lakovanie. Keďže kvalitný lak môže stáť viac ako dvojnásobok ceny polepu vozidla, ktorý vykoná profesionálna firma, autofólie pred lakovaním uprednostňujú najmä mnohé spoločnosti s vozovým parkom. 

Viac možnosti dizajnu

Ďalšou oblasťou, v ktorej kvalitné fólie porážajú nátery, je široká ponuka farieb a vzorov, vrátane holografických efektov a detailov. Môžete si tiež navrhnúť fóliu s vlastným dizajnom, aby ste mohli propagovať svoju firmu, ako sú nápisy, logá a špeciálna grafika.

Vyššia hodnota vozidla pri opätovnom predaji

Keď je čas predať vozidlo, kvalitná autofólia vám umožní pýtať za auto viac. Fólie na vozidlá pomáhajú zachovať pôvodný lak auta, pretože kvalitná fólia lak nepoškodí, naopak, poskytne mu ochrannú vrstvu. 

Rýchlejšia inštalácia

Hlavnou výhodou oblepenia auta fóliami je, že ho dostanete späť do rúk v pomerne krátkom čase. Dokončenie nového náteru môže trvať týždne, pretože exteriér auta si vyžaduje niekoľko náterov, ktoré si žiadajú istý čas na to, aby poriadne vyschli. Zato oblepenie auta zvyčajne trvá len niekoľko dní.

Aká je priemerná životnosť autofólií aplikovaných na vozidlách?

Photo by Unsplash

Odpoveď závisí od množstva faktorov, ako sú napríklad slnečné žiarenie, klíma, frekvencia umývania a mnoho ďalších.

 

Všeobecne môžeme povedať, že fólie vydržia menej na vozidlách, ktoré sú každý deň na cestách a väčšinu dňa na ne praží slnko. Takéto podmienky majú veľký vplyv na opotrebenie fólií. Životnosť je v tom prípade len dva roky. No aj niečo také jednoduché, ako je parkovanie v tieni, môže dramaticky predĺžiť životnosť autofólie na približne tri alebo štyri roky. 

 

Vozidlá, na ktorých sa jazdí zriedka, si môžu fóliu užiť viac rokov, približne sedem aj viac. Za normálnych podmienok je priemerná životnosť autofólie asi päť rokov.

 

Ďalším faktorom, ktorý môže ovplyvniť životnosť fólií, je proces inštalácie. Fólia, ktorá nie je správne nainštalovaná, môže rýchlo začať vykazovať známky opotrebovania, odlupovanie alebo zanesenie nečistoty pod fóliu. Určite odporúčame vybrať si profesionálnu spoločnosť, ktorá sa priamo špecializuje na oblepovanie áut, aby ste dosiahli najlepšie a najdlhšie trvajúce výsledky.

Starostlivosť o vozidlá s fóliami

Máte v pláne pravidelné údržbu alebo sa chystáte dôkladne umyť auto? Starostlivosť o vozidlá s fóliami si vyžaduje osobitný prístup, aby sa zabránilo poškodeniu alebo znehodnoteniu fólií. Časté alebo nesprávne umývanie môže skrátiť ich životnosť. Tu sú niektoré tipy na údržbu vozidiel s fóliami:

 

  • Vyhnite sa agresívnym chemikáliám.

  • Vozidlo umyte ručne pomocou neabrazívneho čistiaceho prostriedku.

  • Použite mäkkú handru alebo špongiu.

  • Vyhnite sa tvrdému drhnutiu.

  • Na vozidlo nepoužívajte silné rozpúšťadlá.

  • Po umytí dôkladne opláchnite.

  • Vyhnite sa umývaniu áut s automatickými kefami, ktoré môžu zdvihnúť uvoľnené okraje, poškriabať povrch a zmatniť laminát.

  • Ak je to možné, vyhnite sa tlakovému umývaniu.

  • Pre dodatočnú ochranu použite leštidlá na báze teflónu alebo silikónu, ale vyhnite sa karnaubským voskom.

  • Na matné, štruktúrované alebo špeciálne fólie nepoužívajte žiadny vosk ani leštidlo.

  • Rozliatu tekutinu čo najskôr utrite.

  • Na odstránenie cestnej špiny a hmyzu použite odmasťovač alebo čistič na báze citrusov, ale pred použitím otestujte všetky čistiace prostriedky na nenápadnom mieste.

Photo by Unsplash

Prečo práve autofólia? 

Motoristi sa môžu rozhodnúť pre fóliu na svoje auto z rôznych dôvodov. Nové vozidlá môžu byť obalené priehľadnými fóliami na ochranu laku pred poškriabaním a inými vonkajšími vplyvmi. Toto je obzvlášť užitočné pre ľudí, ktorí chcú udržať svoje vozidlá v bezchybnom stave.

 

Majitelia áut po menších nehodách môžu vnímať autofóliu ako cenovo efektívnu alternatívu k tradičnému prelakovaniu poškodenej časti. Týmto spôsobom môžu rýchlo a efektívne obnoviť vzhľad svojho vozidla. 

 

Pre staršie vozidlá môže byť prioritou zmena farby. Obalenie vozidla fóliou umožňuje majiteľom meniť vzhľad svojho vozidla bez potreby drahého a časovo náročného prelakovania

Olepovanie auta fóliou z hľadiska legislatívy

Zápis do technického preukazu je nutné vykonať vtedy, ak ide o zmenu farby na viac ako 50 % povrchu auta, prípade ide o celopolep. Hoci táto povinnosť nie je v zákone priamo definovaná, tento úkon sa všeobecne odporúča. 

 

Ako sa vyjadrilo Ministerstvo dopravy: V prípade zmeny farby vozidla je potrebné navštíviť dopravný inšpektorát a požiadať o zápis novej farby. Nie je pritom podstatné, či ide o trvalé prestriekanie vozidla alebo nalepenie fólie, keďže pre políciu je podstatný aktuálny vzhľad auta. Súvisí to aj s pravidelnou technickou kontrolou, kedy sa posudzuje farebný vzhľad vozidla a pokiaľ nie je v súlade s údajmi v dokladoch, ide o vážnu chybu a vozidlo získa známku „dočasne nespôsobilé“. 

 

Dôvod na prepis je aj ten, že polícia používa farbu vozidla ako špecifický znak pri pátraní po vozidlách. 

 

Zápis novej farby vozidla vykonávajú dopravné inšpektoráty a túto zmenu musíte nahlásiť do 30 dní odo dňa, keď k nej došlo. Pred zápisom je však nutné vykonať kontrolu originality a predložiť odborný posudok nie starší ako 15 dní. Ceny za kontrolu originality nie sú jednotné, v priemere sa pohybujú od 55 do 85 eur. Určitý poplatok zaplatíte aj na dopravnom inšpektoráte, a to vo výške 12 € za vydanie oboch častí osvedčenia o evidencii.

Autofólia na sklách auta

Image by teksomolika on Freepik

Číre fólie na čelné sklo

Ak ste niekedy premýšľali, či existuje produkt na ochranu čelného skla vášho auta pred kameňmi počas jazdy, možno ste sa už stretli s ochrannými fóliami. 

 

Ochranná fólia na čelné sklo je tenká, úplne priehľadná fólia, ktorá sa inštaluje na vonkajšiu stranu skla, aby bolo odolnejšie voči poškodeniu, prasklinám a rozbitiu, či už od kameňov, konárov alebo iných nástrah. Môžeme to prirovnať k ochrannému sklu na displej vášho mobilu, s tým rozdielom, že ide o ochranu skiel na vozidle. 

 

Väčšina ochranných fólií na autosklo sa skladá z niekoľkých vrstiev:

 

  • Pevná a odolná ultrapriehľadná lepiaca vrstva, ktorá pomáha fólii priľnúť na čelné sklo.

  • Flexibilná polymérová vrstva, ktorá absorbuje náraz čohokoľvek, čo zasiahne sklo.

  • Ochranný náter (napríklad nanokeramická vrstva), ktorý tvorí vonkajšiu časť fólie. Líši sa v závislosti od typu a značky ochrannej fólie.

Ochranná fólia a zmena farby okna 

Na rozdiel od tónovania okien je ochranná fólia na čelnom skle číra. Môžete mať všetku ochranu, ktorú ponúka tónovanie okien, ale bez toho, aby sa zmenil ich vzhľad alebo sa znížila viditeľnosť počas zamračených dní alebo v noci.

Výhody ochrannej fólie na skle

  • Znižuje riziko poškodenia.

  • UV ochrana interiéru auta.

  • Odolná voči zafarbeniu.

  • Jednoduchá údržba.

  • Ideálna pre luxusné sklá na drahých luxusných a športových autách.

Tónovacie fólie na sklá

Picture by Pixabay

Určite ste si všimli, že mnohé autá, ktoré jazdia po našich cestách, majú zatmavené sklá na zadných dverách a kufri. V tomto prípade ide o tónovacie fólie, ktoré majú len veľmi málo spoločné s ochrannou fóliou na čelné sklo. 

Rôzne typy farebných fólií na okná

Existuje niekoľko typov tónovacích fólií, z ktorých si môžete vybrať, takže si pred rozhodnutím urobte prieskum. 

Zafarbená nereflexná fólia

Fólia, ktorú vidíte na mnohých autách, je najdostupnejším typom fólie na trhu. Pozostáva z vrstvy farbiva a lepiacej fólie nanesenej na okno. Farbený film je viac o vzhľade ako o funkčnosti. 

 

Síce zabráni slnku úplne preniknúť do interiéru auta, nedokáže žiarenie odraziť, teplo do interiéru preniká. A ako väčšina farbených vecí, aj táto fólia časom vybledne. 

Metalizovaná fólia

V mnohých prípadoch sa používa na bezpečnostné účely. Každý kúsok fólie má v sebe zabudovanú neviditeľnú vrstvu kovových častíc, vďaka čomu je okno odolnejšie voči rozbitiu. 

 

Z interiéru auta môžete cez sklo jasne vidieť, čo sa deje vonku, zvonku je sklo lesklé a metalické. Hoci je metalizovaná fólia veľmi spoľahlivá, je známe, že negatívne ovplyvňuje prenos mobilných telefónov a GPS a rádiový príjem.

Uhlíková fólia

Je vyššia trieda tónovania okien. Má tmavý matný povrch a dokáže blokovať až 40 % slnečného tepla. Počas zimných mesiacov uhlíkový film tiež pomáha zadržať teplo z vykurovania vo vnútri auta. 

 

Je účinná aj pri predchádzaní vyblednutiu prvkov a čalúnenia v interiéri auta a na rozdiel od farbeného náprotivku nevybledne ani samotná fólia. Okrem toho neruší rádiové, mobilné alebo GPS prenosy ako metalizovaná fólia.

Keramická fólia 

Je to najnovší produkt na trhu, najdrahší, ale najúčinnejší. Svojimi vlastnosťami prevyšuje ostatné. Keramická fólia dokáže blokovať až 50 % slnečného tepla a 99 % rakovinotvorných UV lúčov. 

 

Keramická fólia je najodolnejšia voči poškodeniu, oslneniu a vyblednutiu, napriek tomu je neuveriteľne priehľadná vo dne aj v noci. Jednoduchšia je aj údržba auta, pri ktorej sú obavy, že by ste poškriabali sklá, nižšie.

Picture by Pixabay

Čo hovorí zákon na fólie na sklách auta?

Aplikácia fólií na sklá auta je regulovaná zákonom o cestnej premávke. Výhodou je, že zákon nevyžaduje ich zapísanie do technického preukazu. 

 

Základné pravidlo znie, že tónovacie fólie môžu byť v prípade bežných osobných áut len na oknách zadných dverí a kufra. 

 

Podľa zákona sú tónované fólie zakázané:

 

  • na čelnom skle a na predných bočných sklách vozidla na strane vodiča a jeho spolujazdca. 

 

To neplatí pre zatemňovací pás, ktorý musí spĺňať nasledovné požiadavky:

 

  • musí byť umiestnený mimo vzťažnej plochy čelného skla tak, aby sa zabezpečila ochrana proti oslneniu s plynulým prechodom zo 75 % na najmenej 40 % priepustnosti svetla vrátane skla a bez plynulého prechodu najmenej 50 % priepustnosti svetla vrátane skla,
     

  • zatemňovací pás môže zasahovať najviac 100 mm od vrchného okraja čelného skla po celej jeho šírke a nesmie pohlcovať farbu návestných svetiel a svetelných signálov.

 

Všeobecne platia tieto štandardy:

 

  • bočné sklá musia byť vždy inštalované z jedného kusa fólie,

  • zadné sklo sa dá väčšinou vyformovať z jedného kusa fólie, maximálne z dvoch kusov, pokiaľ je sklo veľmi vyduté,

  • fólie sa vždy inštalujú z vnútornej strany skla.

 

Čo sa týka čelného skla, zákon pripúšťa jedine certifikované číre ochranné fólie. To isté platí aj pre sklo na strane vodiča a spolujazdca. 

Na čo si dať pozor 

Vyžiadajte si špecifikáciu autofólie od montážnej firmy

Takéto údaje sa nachádzajú na originálnom balení fólie. Menšie firmy nemusia mať originálne balenie z dôvodu zakúpenia len niekoľkých metrov, to isté platí aj v prípade špeciálnych fólií, ktoré sa bežne neaplikujú. V tomto prípade odporúčame spoľahnúť sa na certifikát – osvedčenie vydané k aplikovaným fóliám, a najmä na uvedenú záruku.

K aplikovanej autofólii musíte obdržať Certifikát o splnení zákonných noriem

Certifikát o technickej spôsobilosti autofólie je osvedčenie, ktoré potvrdzuje, že inštalovaná autofólia spĺňa stanovené technické normy a bezpečnostné požiadavky. Tento certifikát je dôležitý a môže byť vyžadovaný pri kontrolách príslušníkmi polície a pri technickej kontrole STK. 

Photo by Unsplash

Musí obsahovať: typ vozidla, ŠPZ alebo VIN vozidla, typ autofólie, schvaľujúci orgán, značku typového schválenia vydaného ministerstvom a pečiatku s podpisom montážnej firmy.

Homologačné štítky

Každé autosklo vozidla s nainštalovanou fóliou musí byť opatrené správne nalepenými homologačnými štítkami, ktoré sú súčasťou hore uvedených dokumentov.

Záruka na fólie

Seriózne montážne firmy uvádzajú na certifikáte aj prezentovanú záruku na autofólie. Informácia o záručnej dobe môže byť uvedená prípadne aj na doklade o zaplatení. 

Reklamný polep auta

Polep vozidla môže mať niekoľko dôvodov, najmä v podnikateľskom prostredí. Tu sú niektoré hlavné výhody polepov vozidiel:

 

  • Mobilný marketing: Vozidlo s nápadným dizajnom a nálepkami na autá s firemným logom je ako pohyblivá reklama, ktorá môže osloviť širokú verejnosť. Keď vozidlo prechádza cez mesto alebo parkuje na rušných miestach, pritiahne pozornosť ľudí a môže sa stať efektívnym mobilným marketingovým nástrojom.

 

  • Dôveryhodnosť: Vozidlá s firemným polepom môžu pôsobiť profesionálne a dôveryhodne. Táto forma reklamy môže pomôcť budovať dôveru medzi zákazníkmi a potenciálnymi klientmi. Keď vidia logo a informácie o firme na vozidle, môže to podporiť vnímanie spoločnosti ako stabilnej a serióznej.

 

  • Rozpoznateľnosť značky: Výrazný dizajn a správna vizuálna identita na vozidle môžu prispieť k lepšej rozpoznateľnosti značky. To je dôležité nielen pre zákazníkov, ale aj pre šírenie povedomia o vašej spoločnosti v širšej verejnosti.

 

  • Špeciálne akcie a propagácia: Polepy vozidiel môžu byť využité na propagáciu špeciálnych akcií alebo nových produktov. Je to spôsob, ako upútať pozornosť na konkrétne udalosti alebo marketingové iniciatívy.

 

  • Ochrana lakovaného povrchu: Kvalitný polep môže slúžiť aj ako ochrana lakovaného povrchu vozidla pred poveternostnými vplyvmi a mechanickým poškodením.

 

  • Prispôsobivosť a dočasná povaha: Polepy sú relatívne ľahko aplikovateľné a odstrániteľné, čo umožňuje rýchlu zmenu dizajnu alebo prispôsobenie vozidla k špecifickým akciám alebo obdobiu.

Photo by Unsplash

Zákon a reklamný polep auta

Žiadny zákon vám neprikazuje, aby ste si firemné auto označili logom či údajmi o firme. Podľa vyhlášky Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky z 21. marca 2012, ktorou sa vykonáva zákon č. 56/2012 Z. z. o cestnej doprave § 5, musí byť obchodným názvom označené vozidlo:

 

a) autobus používaný na autobusovú dopravu,

b) osobné auto používané na výkon taxislužby,

c) nákladné auto alebo iné vozidlo používané na nákladnú cestnú dopravu.

Reklamný polep auta a účtovanie

Určite vás zaujíma, či oblepenie auta reklamou sa považuje za daňový výdavok. Zákon o daní z príjmov č. 595/2003 Z. z, § 19 ods. 2 písm. k  hovorí, že výdavok na reklamu, ktorá slúži na spropagovanie obchodnej spoločnosti a jej podnikateľskej činnosti je považovaná za daňovo uplatniteľný výdavok v plnej výške.

 

Pre uznanie nákladov na reklamu do daňových výdavkov musia byť splnené predovšetkým základné  podmienky uvedené v zákone, t. j. musí byť preukázateľné, že uvedené náklady (výdavky) skutočne vznikli, musí ísť o náklady (výdavky) preukázateľne vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie zdaniteľných príjmov a uvedené náklady musia byť správne zaúčtované z hľadiska ich vecnej a časovej súvislosti.

 

Ak sú splnené uvedené podmienky, výdavky na reklamu sú uznaným daňovým výdavkom v plnej výške bez ohľadu na jej formu.

Pri reklamnom polepe sa používajú 4 základné formy

Základný polep – zahŕňa rezané texty a grafiky, ktoré upozorňujú na základné údaje o firme (názov, logo, kontakty). Maloplošné reklamné polepy sa aplikujú len na určité miesto na aute. Vhodné pre malé firmy.

 

Štandardný polep – podobný základnému polepu s niekoľkými prvkami navyše. Prevedenie formou rezaných textov a grafík, doplnené o tlačené obrázky a grafiky s orezom.

 

Polovičný polep – polep je zvyčajne aplikovaný na zadnú časť vozidla a smerom dopredu je ukončený podľa možností karosérie. Pri navrhovaní polepu treba vychádzať z farby vozidla, pretože čiastočný polep nezakryje jeho celú plochu.

 

Celopolep – vhodný skôr pre veľké firmy s veľkým vozovým parkom. Vozidlo môže mať akúkoľvek farbu, celopolep ju prekryje. Treba však počítať so sťaženou čitateľnosťou vzhľadom na plnofarebné prevedenie a množstvo informácii, hlavne keď je auto v pohybe. 

 

Akákoľvek zmena či oprava polepu je finančne náročná, tiež po čase je trochu problém s farebnosťou starej a novej grafiky. Závisí to však od kvality použitých fólií a technológii tlače.

 

Pri reklamnom polepe auta treba zvýšiť požiadavky na starostlivosť o auto a údržbu. Reklamné fólie sú citeľnou investíciou a určite nechcete, aby účel reklamy zatienila špina na aute alebo hrdza. Vedeli ste napríklad, že aj pre niekoho samozrejmé parkovanie na betónovej dlažbe namiesto parkovania na mokrej tráve môže predchádzať hrdzaveniu podvozku? 

Reflexné prvky na aute

Picture by Pixabay

Či už hľadáte reflexné prvky, vďaka ktorým bude vaše vozidlo viditeľnejšie na ceste počas noci, alebo jednoducho na vylepšenie vašej značky, pri ich aplikácii by ste sa mali riadiť základnými pravidlami. 

 

Reflexné prvky môžu byť umiestnené na vozidlá, ale: 

 

  • Reflexné prvky nesmú zakrývať predpísané osvetlenie vozidla a EČV. 

  • Nesmú byť zameniteľné s reflexným označením vozidiel policajného zboru, vojenskej polície, mestskej polície, vozidiel hasičského zboru a záchrannej služby a iných zásahových vozidiel.

Typy reflexných materiálov pre vozidlá

Pri výbere reflexných prvkov by ste si mali určiť, aký efekt chcete dosiahnuť. Existujú dva základné typy reflexných materiálov pre vozidlá: 

 

  • Reflexné prvky – odrážajú svetlo späť k jeho zdroju.

  • Fluorescenčné prvky – žiaria, keď na ne dopadá slnečné žiarenie, ale na rozdiel od reflexných materiálov v noci neodrážajú svetlo.

Povinné reflexné označenie vozidiel

Doteraz sme hovorili o dobrovoľnom olepovaní vozidiel. Na záver sa však dotkneme skupiny vozidiel, ktorých reflexné označenie je podchytené v zákone. Cieľom takéhoto označenia je včasné rozpoznanie vozidla, a to najmä za zníženej viditeľnosti. Môže zabrániť nehode, a tak často zachrániť aj ľudské životy. 

 

Táto povinnosť sa týka najmä ťažkých nákladných automobilov a jazdných súprav, ktoré sa po ceste v porovnaní s ostatnými vozidlami pohybujú pomalšie, nepredvídateľná zrážka s autom prichádzajúcim zozadu je preto vyššia. 

 

Povinnosť sa týka nákladných automobilov (vozidlá kategórie N) nad 7,5 t a prípojných vozidiel nad 3,5 t najväčšej prípustnej celkovej hmotnosti (vozidlá kategórie O3 a O4).

 

V nariadení Európskej hospodárskej komisie (EHK) je jasne definovaná forma, materiál, farba aj umiestnenie reflexného označenia pre vyššie spomínané vozidlá. 

Výnimky

Výnimku z povinnosti byť vybavené zadným odrazovým označením majú vozidlá so šírkou nepresahujúcou 2100 mm a vozidlá s dĺžkou nepresahujúcou 6000 mm nemusia byť vybavené bočným odrazovým označením. 

 

V tom istom predpise je taktiež uvedené, že podvozky s kabínou, nedokončené vozidlá a ťahače návesov nemusia mať bočné ani zadné odrazové označenie.

 

Reflexné vyznačenie obrysov je zakázané pre osobné automobily (kategória M1) a prípojné vozidlá do 750 kg najväčšej prípustnej celkovej hmotnosti (kategória O1).

Na záver

Vyčerpávajúca téma! Dúfame, že ste v našom článku našli odpovede na vaše otázky. Či uvažujete o ochrane laku auta, zmene farby alebo reklamnom polepe, mali by ste vedieť čeliť všetkým výzvam, ktoré sa na vašej ceste k “novému” autu môžu vyskytnúť. 

 

Určite si pred akýmkoľvek zásahom do vzhľadu vozidla overte, aké sú pravidlá, požiadavky a zákazy a čo na to hovorí legislatíva. Kontaktuje odborníkov, ktorí sa olepovaniu auta fóliami a reklamným polepom venujú už nejaký ten čas a majú v malíčku všetky povinnosti vyplývajúce zo zákona. 

 

Článok sme pre vás pripravili v spolupráci s:

 

Autorka článku:

Eva Dedinská, Obsahový špecialista na optimalizáciu webov z PoctiveSEO: Zoznámte sa so SEO a naučte sa ho využiť vo svoj prospech: Od základov po najdôležitejšie faktory (15 ročné know how na jednom mieste. Zadarmo).

 

 

Sťahujte nový katalóg!
REFLEXNÉ PRVKY
2024

reflexní prvky - Altima - katalog - 2019

Stiahnuť katalóg

 

DARUJTE BEZPEČNOSŤ
vašim blízkým

Stiahnuť leták


Sťahujte katalóg a cenník
NAŽEHĹOVACÍCH OBRÁZKOV a ZÁPLAT

Stiahnuť katalóg
 

 

PayU

Jsme partneři projektu